Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Feta chaufförer farliga i trafiken

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-16

”Sjukdomar som diabetes kan få effekter på trafiksäkerheten”

Hamburgare och pommes frites gör yrkeschaufförerna till trafikfaror.

Förarnas övervikt riskerar att öka olyckorna på vägarna, hävdar finska forskare.

– Vi har samma problem i Sverige, säger Per Winberg, ordförande i Transport till aftonbladet.se.

Yrkeschaufförerna är utelämnade till maten som erbjuds längs vägarna. På vägkrogarna dryper fettet från hamburgarna och klyftpotatisen. Enligt en undersökning gjord av finska Arbetshälsoinstitutet är bara en av tre chaufförer normalviktig. De allra flesta lider av övervikt med diabetes och hjärtsjukdomar som följd.

Den dåliga hälsan riskerar att göra dem till trafikfaror.

Nedsatt vakenhet

– Äter man väldigt mycket tung mat riskerar man att drabbas av till exempel diabetes som i sin tur kan få effekter på trafiksäkerheten, säger Martin Viredius, tredje vice ordförande i Transport till aftonbladet.se.

– Det finns även en risk för att plötsliga sjukdomstillstånd inträffar mitt i trafiken, säger ordförande Per Winberg.

Ett annat hälsoproblem som nämns i den finska undersökningen är nedsatt vakenhet på grund av sömnapné och hjärt- och kärlsjukdomar. Även i Sverige är problemen med chaufförernas övervikt välkända.

Mindre smör

Sedan flera år driver Transportarbetareförbundet det så kallade vägkrogsprojektet som ska få förarna att äta bättre och vägkrogarna att servera nyttigare mat.

– Den mat som serveras på de största vägkrogarna har blivit bättre. På en krog jag besökte hade man minskat ner mängden smör med ett ton på ett år, säger Martin Viredius.

Om projektet har gjort de svenska chaufförerna lättare vet man inte.

– Vi har inte vägt våra förare säger Viredius.