Frivilliga alkotest i stans hamnar

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-18

Ivanov Evgenii från Ryssland var en av dem som frivilligt lät sig alkotestas vid Värtahamnen i går. ”Det är första gången jag är i Sverige, men hittills har jag inte sett något fylleri bland chaufförerna”, säger han.

Nu startar Stockholms Hamnars satsning på att minska fyllan på vägarna. Från och med i går erbjuds alla yrkeschaufförer att alkotestas när de rullar av färjorna.

Yrkeschaufförer som anlöper Stockholms hamnar ska från och med nu kunna göra ett frivilligt alkoholtest innan de fortsätter på de svenska vägarna.

– Det är vårt sätt att bidra till trafiksäkerheten och ett litet komplement till polisens arbete, säger Lars Sundberg, hamnkapten vid Värtahamnen.

”Upptäcker vi att någon är rattonykter får vi ingripa”

Under veckan ska det genomföras tester vid samtliga terminaler i Stockholm som ingår i koncernen: Stockholm, Kapellskär i Norrtälje och Nynäshamn.

Enligt Lars Sundberg ska testerna genomföras fram till årsskiftet, och kan ligga till grund för en utökad kontroll även bland privata bilister.

– Eftersom vi inte är en myndighet kan vi inte tvinga någon att blåsa, utan det är helt frivilligt. Men upptäcker vi att någon är rattonykter får vi ingripa, säger Lars Sundberg.

”Jag tycker det här är jättebra”

I går kväll tog han, tillsammans med specialutbildad vaktpersonal, emot chaufförerna som rullade av Silja Lines Färja i Värtahamnen.

Tio chaufförer tillfrågades och samtliga valde att blåsa.

– Jag är nöjd. Alla ställde välvilligt upp och ingen gav utslag på mätaren, säger Lars Sundberg.

Ryske lastbilschauffören Ivanov Evgenii var en av dem som blåste:

– Jag tycker det här är jättebra. Hade man gjort samma sak i Ryssland hade betydligt färre kört fulla, säger han.

ANNONS