Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Rektorn Jenny: ”De sköt hundra meter från lekställningen”

Skjutningar nära skolor skakar Eskilstuna

Uppdaterad 2022-05-16 | Publicerad 2022-05-14

Polisen i Eskilstuna fruktar att fler brott kopplade till gängkriminalitet ska ske i närheten av skolor, enligt uppgifter till Aftonbladet.

För en vecka sedan fick alla elever på Slottsskolan inrymmas när en skottlossning skedde på andra sidan gatan.

– Det står en lekställning här och de sköt bara någon gata bort. Jag är ingen vapenexpert, men det är klart att det är obehagligt, säger rektor Jenny Råström.

Trots att solen inte sken onsdagen den 4 maj var skolgården på Slottsskolan i Eskilstuna full av elever.

– Barnen gungade, många spelade ”King”, eller bara sprang omkring och lekte. Det var som en helt vanlig rast, säger Linnea Lenander, som jobbar som skolkurator.

Hon var rastvakt, och när hennes pass började lida mot sitt slut märkte hon att stämningen ändrades. Hon hörde sirener, såg poliser och antog att något allvarligt hade hänt. Tillsammans med några kollegor tog hon beslutet om att kalla in alla elever, att göra en inrymning.

– Jag visste hela tiden att det inte var riktat mot skolan, och kände mig lugn i det och kunde fokusera på min uppgift att ta hand om barnen.

Louise Sedin jobbar som lågstadielärare och Linnea Lenander som skolkurator.

Men i lågstadiehuset som låg intill brottsplatsen stod läraren Louise Sedin och avslutade sin lektion. När hon, som har två elever som går på skolan, fick höra om inramningen fanns bara en tanke.

– Var är mina barn? Var är de någonstans – just nu?

Potentiell måltavla har förhörts

Ett stenkast från skolgården hade en skottlossning inträffat. Personalen på förskolan som ligger i närheten hade hört smällar och också valt att göra en inrymning. När Aftonbladet besöker Slottskolan en vecka efter händelsen finns det fortfarande ingen misstänkt för skjutningen. Ingen ska heller ha skadats i den.

– Eller ja, inte vad jag vet, men jag får svara nej på frågan om någon är skadad. Vi borde ha hört någonting från sjukhusen i så fall, säger Thomas Tellebro som är förundersökningsledare för ärendet.

Han beskriver ärendet som luddigt och oklart. Polisen har förhört en person som de tror kan vara den potentiella måltavlan, då han hade gömt sig i närheten av brottsplatsen.

– Han berättade det han vet, men det är inte riktigt det vi tror. Han menar att han kanske inte är måltavlan, utan någon annan, säger Tellebro.

På Slottsskolan hörde varken personal eller elever smällarna, men på förskola som ligger några hundra meter bort hörde man dem.

Exakt en vecka efter skottlossningen spelar ett femtontal barn fotboll i grönområdet som då var innanför polisens avspärrningar.

Lågstadiets lokaler, där Louise Sedin jobbar, ligger precis bredvid grönområdet, och på andra sidan skolgården ligger mellanstadiets del, där hennes barn troligtvis befann sig.

– Ovissheten var jobbig när jag inte visste någonting, bara att en av dem hade varit ute på rast. Men jag var tvungen att släppa det och köra på i min lärarroll, säger hon.

En knapp timme efter skottlossningen var allting över, och allt återvände till det normala.

Snart fick hon reda på att de var oskadda, och kunde fortsätta ta hand om sina elever.

– Våra elever vad otroligt fina mot varandra. De gick runt och tröstade varandra, många tröstade till och med någon som de aldrig lekt med tidigare, säger hon.

”Tur att ingen utomstående skadats”

Det pågår en gängkonflikt i Eskilstuna, som enligt uppgifter till Aftonbladet rör två olika stadsdelar, Årby och Skiftinge. Det går ännu inte att säga om skottlossningen utanför Slottskolan är kopplad till den, men Thomas Tellebro på polisen menar att det mycket väl skulle kunna vara så.

– Egentligen är det fel plats mot vad som har varit normalt. Men vissa personer som tillhör de här gängen var på, eller kom till, platsen.

Det är inte första gången det skjuts vid en plats i närheten av barn i staden. I september 2020 sköts en pojke till döds utanför en skola i Nyfors och för ett halvår sedan sköts en 20-åring mitt på dagen inför småbarn på en förskola i Frösunda.

– Det är ren tur att ingen utomstående har blivit skadad i skottlossningarna, säger Thomas Telleskog.

Knappt en timme efter inrymningen började kunde eleverna släppas ut på skolgården igen. Alla föräldrar fick ett mejl där skolans rektor Jenny Råström beskrev vad som hänt.

– Det var mina två stora prioriteringar den dagen: eleverna måste bli trygga och föräldrarna ska inte behöva läsa om detta i pressen och bli oroliga.

PLUS: Två bostadsområden i blodigt gängkrig

Jenny Råström, som är rektor på skolan, befann sig 20 minuter bort när skottlossningen inträffade. Hon slängde sig i bilen och körde direkt.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ser polisen hur yngre personer, som kanske tidigare setts som ”springpojkar”, börjat få tyngre roller. Det gör att polisen orolig för att konflikten kan krypa allt närmre – och till och med in i – skolorna.

– Som rektor har jag en uppgift, att säkra eleverna och hålla kontakt med föräldrarna. Men jag tar ju illa vid mig som privatperson också. Som boende i Eskilstuna är detta jättejobbigt, säger Jenny Råström.

Pojke: ”Kan vi prata om mord?”

Sedan skottlossningen inträffade har löven på träden hunnit spricka lite till. Snart är skolgården prunkande grön, så som det ska vara när sommarlovet närmar sig.

”Det var några barn som blev lite ledsna. Det beror nog på vad man har med i sitt bagage, barn kan ju varit med om liknande händelser tidigare”, säger skolkurator Linnea Lenander.

Många av eleverna säger att de har fått svar på funderingar kring händelsen. Men så kommer en pojke i tioårsåldern fram till Linnea och drar henne i armen.

– Linnea, kan vi prata efter lunchen? Det handlar om mord. Alltså såhär, om döden.

– Såklart kan vi det, svarar Linnea, och lovar att möta upp honom efter lunchen.

Han springer tillbaka till sina vänner. Det verkar som de leker någon form av kull. Många av barnen är ovetande om vad som hände, men det finns också en ryktesspridning som är oundviklig.

– Flera av dem säger också: ”ja, samma sak har hänt där jag bor”. Tyvärr har många barn redan denna erfarenheten sedan tidigare, och vet hur de ska prata om det, säger Linnea Lenander.

Följ ämnen i artikeln