Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Omstridd reform i Mexiko: Folket får välja domare

TT-AFP

Publicerad 2024-09-11 10.24

Domstolspersonal argumenterar med polis under en protest mot regeringens rättsreform utanför senaten i Mexico City.

Mexiko blir först ut i världen med att låta folket välja samtliga landets domare.

När grundlagsändringen skulle klubbas i senaten stormades byggnaden av demonstranter.

– Rättsväsendet får inte falla! Stoppa diktatorn!

Hundratals motståndare till lagförslaget stormade senaten i Mexico City under den sista debatten i frågan. Efter en paus återupptogs omröstningen i en äldre senatsbyggnad.

Reformen, som godkändes med röstsiffrorna 86–41, innebär att domare inom både högre domstolar och på lokal nivå framöver kommer att väljas av folket.

Avgående president Andrés Manuel López Obrador har tryckt på för att få igenom ändringen innan hans efterträdare, nära allierade Claudia Sheinbaum, tar över den 1 oktober. Presidenten har motiverat förändringen med att det nuvarande rättssystemet enbart går den politiska och ekonomiska elitens ärenden.

Kritikerna menar att reformen hotar demokratin och undergräver rättsväsendets oberoende, då kriminella befaras lättare kunna utpressa folkvalda domare. I Mexiko tar mäktiga drogkarteller ofta till mutor och hot för att få inflytande i politik och rättsväsende.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har varnat för att reformen ”allvarligt kommer att underminera rättsväsendets oberoende”.