Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Åtalade fransmannen: "Jag är en våldtäktsman"

TT-AFP

Uppdaterad 10.38 | Publicerad 10.01

Demonstrationer till stöd för Gisèle Pélicot, vars make erkänt att han drogat och våldtagit henne och som nu står inför rätta.

– Min fru förtjänade inte detta.

Fransmannen Dominique Pélicot, som anklagas för att i tiotals år ha drogat sin fru och låtit män förgripa sig på henne, tar till orda i rätten.

I sitt vittnesmål medger 71-åringen att han är en våldtäktsman.

– Jag är en våldtäktsman likt de andra här i rummet. Alla visste, ingen kan säga något annat, säger Dominique Pélicot i domstolen i Avignon.

Pélicot ber även om förlåtelse.

Rättegången mot Dominique Pélicot och 50 andra män som misstänks för övergrepp på 72-åriga Gisèle Pélicot inleddes den 2 september och väntas pågå i fyra månader. Flera av de åtalade riskerar 20 års fängelse för grov våldtäkt.

Som ”en trasdocka”

Pélicot själv har till stora delar erkänt gärningarna, men motivet bakom hans ofattbara handlingar är delvis oklart.

I det bevismaterial som lagts fram finns tusentals bilder och filmer som visar hur över 70 olika män våldtar henne – övergrepp som pågått under en tioårsperiod. De åtalade är i 25- till 75-årsåldern – bland dem en tidigare polis, en kommunpolitiker och en journalist.

Fallet har rört upp starka känslor i Frankrike. Sedan rättegången inleddes har kvinnor klädda i svart demonstrerat mot våld mot kvinnor utanför domstolen i Avignon.

Rättegången är öppen för allmänheten på uppmaning av Gisèle Pélicot, som även har gått med på att hennes namn och bild publiceras. Hon vittnade själv under en av processens första dagar och beskrev hur hennes värld rasade samman 2020, när hon insett att hon varit drogad och polis visade henne bilder av vad som skett.

– De behandlade mig som en trasdocka, sade Gisèle Pélicot.

Strikta regler

På bilderna låg hon orörlig på en säng i parets hem i Mazan medan olika män förgrep sig på henne. Männen hade bjudits in via en webbsajt och följde strikta regler: de fick inte prata högt, inte bära parfym eller lukta tobak, och fick ta av sig kläderna i köket.

Vissa av dem fick vänta på en parkeringsplats medan drogerna som maken gett sin fru verkade. Paret hade varit gifta i 50 år och har tre barn.

Gisèle Pélicot packade två väskor och lämnade sin man så fort hon insett vad som hänt. Sedan dess har hon känt sig identitetslös, berättade hon i rätten.