Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Uppmärksammad våldtäktsrättegång skjuts upp

TT-AFP

Publicerad 2024-09-16 12.00

Demonstranter utan för domstolen i Avignon stöttar Gisele Pelicot som drogats och våldtogs av ett stort antal män – på order av sin man.

Rättegången mot fransmannen Dominique Pélicot, som anklagas för att ha drogat sin fru och låtit män förgripa sig på henne, pausas. Detta då han är för sjuk för att komma till rätten.

Det är den 71-årige Dominique Pélicot, som till stora delar erkänt gärningarna, som inte kan infinna sig i rätten på grund av problem med urinblåsan och en begynnande njurinfektion, rapporterar AFP.

Rättegången mot Dominique Pélicot och 50 andra män som misstänks för övergrepp på 72-åriga Gisèle Pélicot inleddes den 2 september och väntas pågå i fyra månader. Flera av de åtalade riskerar 20 års fängelse för grov våldtäkt.

I det bevismaterial som lagts fram finns tusentals bilder och filmer som visar hur över 70 olika män våldtar henne – övergrepp som pågått under en tioårsperiod. De åtalade är i 25- till 75-årsåldern – bland dem en tidigare polis, en kommunpolitiker och en journalist.

Fallet har rört upp starka känslor i Frankrike. Sedan rättegången inleddes har kvinnor klädda i svart demonstrerat mot våld mot kvinnor utanför domstolen i Avignon.

Rättegången är öppen för allmänheten på uppmaning av Gisèle Pélicot, som även har gått med på att hennes namn och bild publiceras.

Dominique Pélicot har ännu inte vittnat under rättegången som nu alltså skjuts upp.