Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Efter Brandão-bråket i P4 – ansvarig utgivare svarar

Publicerad 12.45

Henrik Brandão Jönsson kastades ut från P4-studion efter att ha tipsat en lyssnare att hennes kille skulle köpa sex i Köpenhamn för att bli bättre i sängen.

Nu kommenterar Marcus Leonarde, ansvarig utgivare och redaktionschef på Söndag i P4, händelsen.

”I den situation som uppstod fann redaktionen att det var svårt att fortsätta paneldiskussionen efter uttalandet om att köpa sex som en lösning på lyssnardilemmat”, skriver han i ett sms till Aftonbladet.

Lyssnaren ”Julia” och hennes kille har haft problem med sitt sexliv. Därför vände hon sig till programmet ”Söndag i P4” för råd.

”Det är inte så kul att ha dåligt sex resten av livet så vad ska jag göra?”, skrev Julia.

– Han kanske ska åka till Köpenhamn och betala för sex, blev Henrik Brandão Jönssons svar.

Programledaren Farah Abadi och paneldeltagaren Jennie Walldén började genast att protestera och efter en liten stund slängde Abadi ut honom från studion.

– Jag tror inte du kan vara med i den här panelen mer, sa Abadi.

Farah Abadi.

13 anmälningar till Granskningsnämnden

Abadis agerande och Brandão Jönssons svar har fått både ris och ros, bland annat på sociala medier. Händelsen har också anmälts till Granskningsnämnden 13 gånger.

”Man kan knappast anses vara opartisk media när man kastar ut oliktyckande gäster”, skriver en av de 13 som anmält Sveriges Radio.

Det är inte beslutat ännu om ärendet ska tas upp av Granskningsnämnden.

Brandão Jönsson skrev senare ett inlägg på X och bad om ursäkt.

”Jag försökte bidra för programmets bästa och skapa dynamik, men det blev helt fel. Jag tar avstånd från all form av sexköp”, skrev han.

Författaren och DN-journalisten Henrik Brandão Jönsson backade från sitt råd.

”Inte haft möjlighet att diskutera”

Marcus Leonarde, ansvarig utgivare och redaktionschef på Söndag i P4, skriver i ett sms till Aftonbladet att det handlade om ett snabbt beslut som fattades av redaktionen där och då ”i en direktsändningssituation”.

”Vi på redaktionen har själva inte haft en möjlighet att diskutera detta i dag så just nu finns inget ytterligare att tillägga till det jag sa i går in denna intervju i Ekot”, skriver han.

I intervjun i Ekot säger han att det är olyckligt att uppmana till handlingar som är brottsliga i Sverige.

Hade man i stället kunnat fortsätta argumentera mot honom?

”Det finns alltid olika sätt man kan agera i en direktsändning men man måste ha i åtanke att det här gäller ett familjeprogram – inte ett debatt- eller aktualitetsprogram - där enskilda lyssnares dilemman ska bemötas med respekt. I den situation som uppstod fann redaktionen att det var svårt att fortsätta paneldiskussionen efter uttalandet om att köpa sex som en lösning på lyssnardilemmat.”

Blandade reaktioner

Leonarde skriver också att Sveriges Radio fått in flera rektioner under dagen. I huvudsak ska det handla om positiva reaktioner och personer som tycker att Abadi gjorde rätt.

”Men det har också kommit in reaktioner från personer som varit kritiska till agerandet.”

Gör ni något med anledning av detta, ser över programformatet eller något annat?
”Nej det planerar vi inte just nu, men med det sagt så är det ett ständigt arbete med att göra våra programformat så bra som möjligt”, skriver han.