Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Kinberg Batra varnades: "Inte lämpligt"

Anna Hansson/TT

Publicerad 2024-09-26 16.12

Landshövding Anna Kinberg Batra. Arkivbild.

Landshövding Anna Kinberg Batra anställde en person som saknade de meriter som krävdes – trots att både dåvarande länsöverdirektören och personalchefen varnat henne.

”Vi var väldigt tydliga med att vi inte tyckte det var lämpligt”, säger länsöverdirektören i JO-beslutet.

Anna Kinberg Batra, landshövding i Stockholms län, får allvarlig kritik av Justitieombudsmannen (JO) för rekryteringen av tre personer. I två av fallen hade Kinberg Batra på förhand bestämt sig för vilka hon ville rekrytera. I ett fall struntade hon enligt JO i de utbildningskrav som ställdes.

I beslutet beskriver dåvarande länsöverdirektören hur rekryteringen i det senare fallet gick till. Landshövdingen uppmanades flera gånger att varken intervjua eller anställa personen eftersom han inte levde upp till meritkraven.

”Landshövdingen insisterade dock på att även NN skulle intervjuas”, säger länsöverdirektören.

Anna Kinberg Batra informerades om att hon borde avsluta rekryteringsprocessen eller ändra kraven i ansökan. Personalchefen upplyste också, via mejl, Kinberg Batra om rekryteringsreglerna.

”Landshövdingen svarade på det att hon är bekant med regelverk och förutsättningar”, säger länsöverdirektören.

Personen anställdes ändå. Om beslutet säger Kinberg Batra att hon ansåg att han var starkast vad gällde kraven på ledning och samverkan.

”Dessa har inte lika absoluta mått som kravet på examen, men är viktigare för att lyckas med uppgiften”, säger Kinberg Batra i JO:s beslut.

Länsöverdirektören är av annan åsikt:

”Jag sa att det inte var ett klokt beslut.”