Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Ukraina avfärdar fredsavtal med "djävulen"

TT-AP

Publicerad 2024-07-26

Ukrainas president Zelenskyjs närmsta rådgivare Mychailo Podolyak.

Att ingå ett fredsavtal med Ryssland vore som att ingå ”ett avtal med djävulen”, säger president Zelenskyjs närmsta rådgivare Mychailo Podolyak till nyhetsbyrån AP.

– Om du vill ingå ett avtal med djävulen som sen kommer att föra dig till helvetet, så kör. Det är vad Ryssland är.

– Om du skriver under något med Ryssland i dag....kommer det att innebära att ni har skrivit under en biljett till att fortsätta kriget i en annan skala, med andra huvudpersoner, med ett annat antal dödade och torterade människor, säger Podolyak i en intervju med nyhetsbyrån.

En uppgörelse skulle bara ge Rysslands president Vladimir Putin tid att stärka sin armé och inleda ett nytt, potentiellt mer våldsamt kapitel i kriget, menar Mychailo Podolyak.

Det är en uppfattning som delas av Zelenskyjs läger och som återspeglas brett bland ukrainarna. Men samtidigt börjar krigströttheten sprida ut sig i landet.

I en opinionsundersökning från Kievs internationella institut för sociologi som kom nyligen, visade att antalet ukrainare som motsätter sig territoriella eftergifter till Ryssland i utbyte mot fred, har fortsatt att sjunka. I juli var andelen 55 procent, jämfört med 74 procent i december.