Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Ramaphosa efter katastrofvalet: Folket har talat

TT-AFP

Publicerad 2024-06-02

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa.

Sydafrikas styrande parti ANC ska inleda samtal med andra partier för att bilda en ny regering, efter att partiet förlorat sin 30 år långa parlamentariska majoritet.

– Vårt folk har talat, vare sig vi gillar det eller inte, så har de talat, säger president Cyril Ramaphosa.

Presidentens ANC får bara 159 av parlamentets 400 poster, efter att ha samlat ihop 40 procent i valet. Det innebär ett stort ras jämfört med 2019 års val, då partiet fick 57,5 procent.

Det största oppositionspartiet, Demokratiska Alliansen (DA), får 22 procent av rösterna och 87 stolar i parlamentet. Den tidigare presidenten Jacob Zumas nya parti MK hamnar trea med 14,6 procent och 58 poster.

– ANC är fast beslutet att skapa en regering som speglar folkets vilja, som är stabil och som kommer att kunna styra effektivt, säger Fikile Mbalula, generalsekreterare för ANC, på en pressträff.

Partiet måste antingen förhandla om en koalitionsregering eller åtminstone övertyga andra att stötta Ramaphosas omval i parlamentet för att han ska kunna skapa ett minoritetsstyre.

Enligt Mbalula kommer ANC föra diskussioner internt inom partiet och med andra grupper de kommande dagarna.

John Steenhuisen, ledare för DA, har sagt att han är redo att förhandla om en koalitionsregering med ANC och andra partier för att förhindra att landet återigen styrs av Zuma.