Färre hundar smugglas – "pandemieffekt" över

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2024-07-02 18.33

De tio små golden retrievervalparna var slöa, uttorkade och stressade. Under den långa resan från Ungern till Sverige hade de förvarats trångt och varm i bagageutrymmet på en bil. Arkivbild från 2021.

Suget efter egen hund har minskat och det sätter avtryck i hundsmugglingen till Sverige, som drastiskt minskat jämfört med pandemiåren.

– Det är lite som att det ebbat ut, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket, till TT.

Det började barka iväg uppåt under slutet av det första pandemiåret, 2020. Sedan ökade antalet avslöjade hundsmugglingsfall under både 2021 och 2022, som blev ett toppår.

– Allting handlar om efterfrågan, konstaterar Martin Petersson.

– De här åren med restriktioner gjorde väl att det fanns ett ökat sug efter att ha sällskap hemma, när folk satt hemma och jobbade, och den effekten har upphört.

188 hundar i år

Hittills i år, fram till sista juni, har 188 smuggelhundar hittats av tullen. Under toppåret 2022 hittades totalt 552.

– Vi tycker från kennelklubbens sida att det är ganska bra att efterfrågan har gått ner, säger Svenska kennelklubbens pressansvariga, Janina Pfalzer, till P4 Kristianstad.

Utöver smuggling från andra länder leder nämligen hög efterfrågan också till oseriös uppfödning inom landet, det hon kallar ”köksavel”.

De hundar som smugglas till Sverige är oftast mindre sällskapshundar som är uppfödda i Centraleuropa.

När smugglarna avslöjas beror det inte sällan på hur de uppträder i mötet med tullpersonal.

– Det är ofta väldigt svårt för personer att dölja stressymptom, alltså att man blir stressad av att prata med en myndighetsperson. Ökad puls, svettningar och dåliga historier – det är ofta sådana saker vi går vidare på, säger Martin Petersson.

Avvisning vanligare

Det är sedan veterinärer som får avgöra vad som ska hända med de hundar som hittats. Enligt Martin Petersson har det blivit vanligare att hundarna avvisas från landet, i stället för att veterinärerna fattar beslut om avlivning.

Det kan leda till att smugglarna gör ett nytt försök senare, konstaterar han.

– Öresundsbron och Helsingborg är praktexempel på det. Vi har flera ärenden där de har avvisats vid Öresundsbron och så kommer de någon timme senare uppe i Helsingborg i stället.

Att helt stoppa hundsmugglingen genom tullkontroller är enligt Tullverket inte möjligt.

– Någon gång i framtiden kanske vi lyckas, men efterfrågan måste minska, säger Martin Petersson.

Följ ämnen i artikeln