S öppnar för vinststopp i djursjukvården

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-07-03 06.10

Anna-Caren Sätherberg, tidigare landsbygdsminister, vill se över "marknadsmisslyckandet" inom djursjukvården. Arkivbild.

Socialdemokraterna vill skruva åt prissättningen inom djursjukvården. Ytterst öppnar man för ett vinststopp.

– Det är en marknad som på riktigt måste regleras, säger talespersonen Anna-Caren Sätherberg.

Veterinärkostnaderna har skenat på senare år och i vissa fall är det billigare att ta med hunden och låta den opereras i Spanien än att göra det i Sverige, enligt Sätherberg.

Socialdemokraterna vill därför reglera veterinärkostnaderna på flera sätt.

– För en människa som älskar sitt husdjur är inte den här marknaden en bra husse, säger Sätherberg, som är ledamot i miljö- och jordbruksutskottet.

Hon var landsbygdsminister 2021-2022, men kom inte med några förslag för att reglera priserna. Så var det, medger hon.

– Men man ska också veta att diskussionen har ökat de senaste åren om hur mycket kostnaderna har ökat. Så jag får väl säga, det är aldrig försent.

Nu föreslår S att ett tariffsystem utreds där priser och avgifter kan regleras nationellt. Ett liknande system finns i Tyskland.

Pekar ut två bolag

S vill också ställa ökade krav på veterinärbolagen genom krav på pristransparens. Den som besöker en veterinärs hemsida ska enkelt få upp priser för olika behandlingar eller besvär. Sätherberg pekar ut två bolag som dominerande på den svenska marknaden – Evidensia och Anicura – där priserna ökat kraftigt på senare år.

– Det ska finnas prisuppskattningar som man hela tiden ser så att man kan göra ett aktivt val, säger hon.

Ytterst vill S utreda ett vinststopp inom djursjukvården och ”återföra makten till veterinärerna”, genom en lag som säger att veterinärer måste vara majoritetsägare i klinikerna. Inspiration har partiet hämtat från Frankrike.

– Det är en marknad som på riktigt måste regleras. Det handlar om att vi inte kan ha de här oskäliga vinsterna.

”Gynnar miljardärer”

Anna-Caren Sätherberg kallar djursjukvården för ett ”marknadsmisslyckande” och pekar på kliniker ägda av riskkapitalbolag.

– Det här är miljardärer som tjänar ännu fler miljarder på djursjukvård. Det tror inte jag att svenska folket och den som har ett älskat husdjur ställer upp på längre.

Partiet vill också se högre krav på jämförelser mellan försäkringsbolag och att privata veterinärer ska ha beredskap för akuta ingrepp, likt distriktsveterinärerna.