Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Myrsvärmar över hela Stockholm: ”Vågar inte gå ut”

Publicerad 2023-07-24

Stockholm invaderades av flygande myror under måndagen.

Anledningen är enkel.

– De synkroniserar sin svärmning. Tänk dig själv att du går ut på krogen och så är det inga andra där. Då blir inga barn gjorda, säger jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker.

Här invaderar myrsvärmar över hela StockholmHär invaderar myrsvärmar över hela Stockholm

Svärmar av flygande myror flög över stora delar av Stockholm under måndagen. Johannes Andersson var på väg från gymmet på Rådmansgatan i centrala Stockholm när han möttas av flygfäna.

– Det var inte lite myror. Det var människor som stod och viftade. Det var helt sjukt här innan. Jag står i tunnelbanan och här kryper de på golvet just nu, säger han till Aftonbladet.

En boende norr om Stockholm vittnar om att myrorna även tagit sig upp i luften i Jakobsberg.

En av de svärmande myrorna som en läsare fångade på bild.

– Jag vågar inte gå ut. De är överallt. Sen ringde jag min bror som jobbar vid Stäket, det är samma sak där, säger hon.

Jourhavande biolog: ”Som på krogen”

Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet säger att det antagligen handlar om trädgårdsmyror.

– Om jag ser på bilderna som läsarna skickat in verkar det vara så. Det brukar ju vara så att myror av samma art synkroniserar sin svärmning till samma dag. Antagligen styrs det av väderfaktorer.

Anledningen är enkel.

– Det är så att de kan para sig med andra samhällen. Tänk dig själv att du går ut på krogen och så är det inga andra där. Då blir inga barn gjorda.

Stora tjejer, små killar

De stora var drottningar och de mindre är hanar - ungefär en tredjedel så stora.

Hanarna dör efter parningen, medan de nya drottningarna försöker ta sig under jorden utan att bli uppätna.

– Det är ett häftigt fenomen. Har man inget bättre för sig en semesterdag kan man följa de här drottningar som biter av sig vingarna och gräver ned sig.

Andra vågen: Skrattmåsar

Med med myrorna kommer något större.

– Ofta kan man se skrattmåsar som kommer i deras spår. Många av de här myrorna kommer sluta som mat. Men några av drottningarna kommer gräva ned sig och bilda nya kolonier. De har nog med spermier efter parningen för en livstid. Dessutom kan de bli gamla, rekordet är 28 år har jag för mig.