Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Ruskväder drar in över Uppsala: ”Ihållande regn”

Publicerad 2020-08-27

Regn, regn och mera regn.

Det visar väderprognosen för helgen.

Men på fredag och nästa vecka ska även solen titta fram.

Det kommer att falla en hel del regn över Uppsala under helgen.

I morgon, fredag, gäller det för solfantaster att njuta av den växlande molnigheten under morgonen och förmiddagen. För under eftermiddagen väntas en och annan regnskur dra in över Uppsala.

– Det är troligt att någon regnskur passerar centrala Uppsala mellan klockan 15 och 18. Men det är inte något långvarigt. Max någon timme, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Blöt och kylig helg

Under lördag söndag blir regnskurarna betydligt längre.

– Det blir ihållande regn under helgen, säger meteorologen.

– Redan lördag förmiddag ser det ut som att regnet drar in söderifrån och det kommer att hålla i sig hela dagen. Vi får temperaturer som kommer upp i 14 grader som mest. Så det blir 10–12 grader kyligare än förra helgen och under fredagen då det kan bli uppemot 16–17 grader.

Regnet och de blygsamma temperaturerna dröjer sig sedan kvar under söndagen och under helgen kommer det falla mellan 10 och 15 millimeter regn, enligt prognosen. Lokalt kan det dock falla ännu mer, runt 15 till 20 millimeter.

– Så det är ganska rikliga mängder som kommer och det är välbehövligt. Det gör att brandrisken, som vi haft här under en längre tid, i princip försvinner, säger Sjöstrand.

Det kommer att vara lite blåsigt upp mot kusten och måttliga till friska vindar i samband med regnet i centrala Uppsala under helgen.

Soligt väder efter helgen

Efter helgen väntar torrare väder.

– Det kommer att bli bättre, eller i alla fall soligare väder någon gång under måndagsdygnet, under eftermiddagen eller kvällen. Då blir det en hel del sol, men även nordliga vindar så det blir lite kallt.

Det kommer troligtvis att kännas som varmast på tisdagen, enligt meteorologen. Då väntas helt klart väder och temperaturer uppåt 17–18 grader.

Uppehållet varar dock inte hela veckan. Mot slutet ser det ut som att nya lågtryck närmar sig Uppsala västerifrån. Då kan det komma mer regn.

Följ ämnen i artikeln