FN:s klimatpanel: ”Haven kan orsaka global misär”
IPPC publicerar rapport om klimatförändringarna och haven
Publicerad 2019-09-25
Om utsläppen av koldioxid fortsätter att öka kan havsnivån stiga med mer än en meter till år 2100.
Det larmet kommer från forskarna i FN:s klimatpanel i en ny rapport.
Men det går att bromsa utvecklingen.
– Vi måste vidta omedelbara och drastiska åtgärder, säger ordföranden Hoesung Lee.
Världshaven tar upp ungefär en tredjedel av de koldioxidutsläpp som människan orsakar. Utan den effekten hade den globala uppvärmningen redan fått förödande konsekvenser.
Men i en ny rapport varnar FN:s klimatpanel för att fortsatt stigande temperaturerna kan bli katastrofala för jordens hav och glaciärer.
– Haven har varit som tvättsvamp och absorberat koldioxid och uppvärmning, sa Ko Barrett, vice ordförande i IPCC, när rapporten presenterades.
– Men de hinner inte med längre.
Hundratals miljoner kan tvingas på flykt
IPCC konstaterar att klimatförändringarnas effekter på jordens hav och istäckta områden är värre än befarat. Haven stiger nu dubbelt så fort som under 1900-talet, och takten accelererar.
I forskarnas värsta scenario förutspår de en genomsnittlig havsnivåhöjning på 1,1 meter till år 2100. Det kan leda till att hundratals miljoner människor tvingas fly från kustnära samhällen.
Vidare kommer extremväder att bli vanligare, och det oavsett om utsläppen minskar eller inte. 2050 kan stormar och skyfall som i dag sker en gång per sekel inträffa årligen.
Klimatförändringarna väntas också slå hårt mot livet i haven.
”Samma hav som var en förutsättning för den mänskliga evolutionen kan släppa lös misär på en global skala”, heter det i dokumentet.
Utvecklingen kan bromsas
Men experterna påminner också om att det finns hopp. Om utsläppen av koldioxid reduceras i linje med överenskommelsen som slöts i Paris 2015 kan de värsta konsekvenserna undvikas.
– De ambitiösa klimatlöften och utsläppsminskningar som krävs för att uppfylla Parisavtalet kommer också att skydda oceanerna och jordens frusna områden, och i slutänden upprätthålla allt liv på jorden, säger Debra Roberts som ingår i IPCC:s arbetsgrupp.
Ordföranden Hoesung Lee lägger et stort ansvar på makthavarna.
– Vårt budskap är att vi måste vidta omedelbara och drastiska åtgärder för att minska utsläppen av koldioxid, säger han.
Fakta: Rapporten i fyra punkter
FN:s klimatpanel beräknar att haven har absorberat drygt 90 procent av den globala uppvärmningen som beror på våra utsläpp från fossila bränslen. År 2100 kommer havet ta upp två till fyra gånger mer värme än vad de gjort mellan 1970 och i dag, om den globala uppvärmningen begränsas till max 2 grader.
Som en följd av värmeökningen och att koldioxiden gör vattnet surare har viktiga ekosystem i havet rubbats. Skiktningen i havet förstärks, vilket leder till att syrehalten och näringstillgången minskar.
Istäcken och glaciärer runt om i hela världen smälter, vilket bidrar till förhöjda havsnivåer. Globalt sett har havsnivån höjts med cirka 16 centimeter under 1900-talet. Nu ökar höjningen enligt rapporten mer än dubbelt så snabbt som tidigare, 3,6 millimeter årligen, och takten ser ut att accelerera.
Temperaturen i områden med permafrost har ökat till rekordhöga nivåer från 1980-talet. När det sker frigörs stora mängder av den kraftiga växthusgasen metan.
Denna chatt är stängd.
Jag låter det bli slutorden för denna liverapportering. Tack till alla som följt med. Vår bevakning fortsätter såklart på aftonbladet.se.
– Vårt budskap är att vi måste vidta omedelbara och drastiska åtgärder för att minska utsläppen av koldioxid, säger ordföranden Hoesung Lee.
– Det är upp till politikerna och samhällena att agera nu för att undvika de värsta konsekvenserna, säger IPCC-medlemmen Hans-Otto Pörtner.
Nu är IPCC:s presentation klar. Informationschefen öppnar för frågor.
Enligt IPCC-experterna är det viktigt att snabbt sätta in åtgärder för att minska klimatförändringarnas påverkan på haven.
PODD Så stor är Greta Thunberg i världen
I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Nivette Dawod om Greta Thunbergs tal i FN.