Sveriges ambassad i Libanon stängs

TT

Publicerad 2024-08-02 22.34

Utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild.

Den svenska ambassaden i Libanon stänger tillfälligt på grund av det försämrade säkerhetsläget. Personalen har uppmanats att lämna Beirut och resa till Cypern.

– Skälet är att säkerhetsläget i regionen, situationen är ytterst oroande och konflikten riskerar att trappas upp, säger utrikesminister Tobias Billström (M) till TT.

Det rör sig om sex personer som nu lämnar Beirut. Hur och när de lämnar Libanon vill Billström inte gå in på. Stängningen gäller inledningsvis augusti månad men kan komma att förlängas beroende på säkerhetsläget.

– Cypern är att föredra framför Stockholm men tanke på det geografiska läget samtidigt som Cypern inte påverkas direkt av säkerhetsläget.

För de svenskar som valt att stanna i Libanon trots UD:s uppmaning att lämna landet innebär ambassadflytten att det blir ännu svårare att få hjälp på plats.

Tobias Billström uppmanar återigen svenskar att lämna landet medan det fortfarande är möjligt.

– De svenskar som väljer att stanna i Libanon bör vidta åtgärder för att hålla sig så säkra som möjligt i händelse av att konflikten eskalerar. De som trotsar avrådan kan inte förvänta sig att få hjälp.

– Svenska medborgare som stannar kvar och vill ha hjälp är hänvisade till andra EU-länders ambassader, säger Tobias Billström.