FBI bekräftar: Trump skadades av en kula

Lars Larsson/TT

Uppdaterad 08.52 | Publicerad 02.51

Presidentkandidaten Donald Trump skadades i ena örat vid skottlossningen den 13 juli.

FBI bekräftar att det var en kula från attentatsmannens gevär som skadade expresidenten Donald Trumps öra på valmötet den 13 juli.

FBI-chefen Christopher Wray skingrar därmed eventuella dimmor om vad det var som träffade Trump, dimmor som Wray själv bidragit till genom uttalanden han gjorde när han frågades ut i kongressen häromdagen om mordförsöket på Trump.

”Det som träffade den förre presidenten Trump i örat var en kula, antingen hel eller i mindre delar, avlossad från gärningsmannens gevär”, säger FBI i ett uttalande nu.

När Wray frågades ut i kongressen den 24 juli sade han att det inte riktigt var klarlagt om det var en kula eller någon form av splitter som träffade. Men han talade i nästa stund oreserverat om ”kulan”.

Donald Trump, hans kampanj och sympatisörer har kritiserat FBI hårt för att inte vilja säga från början att det var en kula, något Trump själv och hans medarbetare, inklusive hans tidigare läkare Ronnie Jackson sagt. Bilder från en fotograf har också publicerats, som visar tecken på någon form av projektil som far förbi Trump.

Men det tog en vecka efter mordförsöket innan Trumpkampanjen, genom ett brev från Jackson, gav en medicinsk rapport om skadan.

Det FBI nu sagt är det tydligaste officiella uttalandet från myndigheter hittills om att det var en kula.