Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Starmer i EU – hopp om nystart efter brexit

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 12.04

Storbritanniens premiärminister Keir Starmer i London i tisdags inför sin avresa till Bryssel.

För första gången sedan 2019 är en brittisk premiärminister på plats i Bryssel för att träffa EU:s högsta ledning.

Nystart i relationerna utlovas – men hur är fortsatt oklart.

Premiärminister Keir Starmer träffar såväl EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som rådsordförande Charles Michel och EU-parlamentets talman Roberta Metsola.

I ett uttalande på förhand talas om vikten av att samarbeta med sina närmaste internationella partners, särskilt med tanke på ”krig, konflikt och osäkerhet som alla knackar på Europas dörr”.

”Vi kommer bara att kunna tackla de utmaningarna med hjälp av vår gemensamma tyngd och därför är jag fast besluten att lägga brexit-åren bakom oss och etablera ett mer pragmatiskt och moget förhållande till EU”, säger Starmer enligt ett utskick från premiärministerns kansli.

Hur den nya relationen ska se ut är dock oklart. Från EU-håll betonas att onsdagens möten mest ska ses som en ”första träff”.

Storbritannien uppges gärna vilja diskutera migration och tillväxt – men har tydligt avvisat alla tankar på att återvända till EU:s tullunion eller inre marknad, eller att tillåta någon fri rörlighet. Även ett EU-förslag om att åtminstone underlätta ömsesidigt resande för ungdomar har hittills mötts av kalla handen från London.