Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Terrorexperten: "Lätt för Iran att utnyttja"

Moa Persson/TT

Publicerad 15.05

Två män greps på ett tåg på Köpenhamns centralstation misstänkta för terrorbrott.

De två svenskar som misstänks för terrorbrott i Danmark kanske inte själva vet motivet bakom dådet, enligt experter. Nu riskerar de långa fängelsestraff.

– De ligger risigt till, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

Två svenska tonåringar sitter häktade i Danmark misstänkta för terrorbrott efter att ha kastat handgranater mot en takterrass i Hellerup, norr om Köpenhamn, där Israels ambassad ligger.

– I de flesta fall när åklagaren väcker terroråtal så fälls individerna. Om de döms kommer de att få långa straff, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

På uppdrag av Iran?

Enligt uppgifter till medier misstänker polisen att det är det numera splittrade nätverket Foxtrot, som leds av Rawa Majid, som står bakom skjutningen mot Israels ambassad i Stockholm och dådet i Köpenhamn – på uppdrag av Iran.

– Det vet vi inte förrän det presenterats bevis, men varför skulle gängkriminella bege sig hela vägen till Köpenhamn för att utföra ett dåd mot den israeliska ambassaden, om det inte fanns beställningsjobb där bakom?

Ranstorp menar att Foxtrot-nätverket inte tjänar något på attackerna. Är Iran inblandat är det därför troligt att landet har en hållhake på ledarskiktet inom Foxtrot.

– Iran bryr sig inte så mycket om repressalier. Landet har redan sina sanktioner mot sig, säger Ranstorp.

Men varför riktar Iran in sig på Sverige och Danmark?

– Vi har jätteproblem med gängkriminalitet och det är lätt för Iran att utnyttja. Det har skett liknande händelser i Tyskland och i Frankrike men den frekvens som vi har i Norden har vi inte sett på andra platser.

Svarat på annons

Om tonåringarna agerat på beställning av gängkriminella är det inte säkert de vet motivet bakom dådet, menar kriminalreportern och författaren Diamant Salihu.

– Den som utför ett dåd har oftast svarat på en annons på sociala medier. Rekryteraren sitter i ett land och agerar i sin tur på beställning av någon högre upp i ledet som sitter i ett helt annat land.

Men det är fortfarande mycket information som fattas för att kunna dra allt för tydliga slutsatser, anser han.

– Utförarna kanske bara är kanonmat. I det här fallet blir det väldigt intressant vad man hittar i deras telefoner för att se kommunikation med beställarna och rekryterarna.

Salihu är själv försiktig med att dra för stora växlar på uppgifterna om Iran och Foxtrot.

– Det som finns kvar av Foxtrot efter de interna splittringarna är en brokig skara personer från olika delar av Sverige. Vem exakt som ligger bakom detta får man nog fram förr eller senare, säger han.