Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Medarbetare i SD:s trollfabrik är förtroendevald

Publicerad 2024-05-18

Carl Otto Engberg (L) är oppositionsråd i Huddinge kommun.

En av de medarbetare som arbetat i Sverigedemokraternas trollfabrik är också förtroendevald i Huddinge kommun.

Nu kräver Liberalerna att sverigedemokraten avgår.

– De har ett arbete att göra för att städa upp, säger Carl Otto Engberg, gruppledare för L i Huddinge.

TV4:s Kalla fakta har avslöjat att Sverigedemokraterna använder sig av anonyma konton för att sprida kritik och håna både oppositionen och samarbetspartierna inom Tidöavtalet.

SD har lovat att ta bort ett antal inlägg som anses gå över gränsen vad gäller relationerna med de andra Tidöpartierna. Men partiet kommer inte att ta bort några anonyma konton.

En av medarbetarna som arbetat som nätkrigare för SD i partiets trollfabrik är också förtroendevald i Huddinge kommun, där personen bland annat sitter i kommunfullmäktige. Något Mitt i var först med att rapportera.

SD: Påverkar inte arbetet i kommunfullmäktige eller nämnd

Felix Byström, gruppledare för SD i Huddinge, bekräftar att personen sitter i kommunfullmäktige och en av kommunens nämnder, men han ser inte någon motsättning i att vara förtroendevald och arbeta i SD:s trollfabrik.

– Jag följer vad som händer och från det som framkommit ser jag inte att det påverkar arbetet i kommunfullmäktige eller nämnd, säger han.

L: ”Direkt skadligt för vår demokrati”

Carl Otto Engberg, oppositionsråd och gruppledare för Liberalerna i Huddinge, har en annan syn på saken.

– Jag tycker att det är direkt skadligt för vår demokrati om vi har personer som dagtid arbetar med att sprida skit och manipulera det demokratiska samtalet under falsk flagg som sedan går och representerar kommunen, säger han.

Liberalerna kräver att SD:s representant nu ska avgå från sina uppdrag i kommunen.

– Sverigedemokraterna har brutit mot Tidöavtalet och det måste få konsekvenser. De har ett arbete att göra för att städa upp, säger Carl Otto Engberg.

– En del är att trollkontona måste stängas ner. En annan del i det handlar om att personer som varit högst involverade och är förtroendevalda måste lämna sina uppdrag.

Sverigedemokraterna har meddelat att två medarbetare på kommunikationsavdelningen kommer att få ändrade arbetsuppgifter tills de att de genomgått en utbildning i Tidöavtalets så kallade

”respektklausul”.I Tidöavtalet framgår följande om hur partierna som ingått avtalet ska kommunicera: "Samarbetspartierna bidrar till ett gott samarbetsklimat genom att uppträda med värdighet och tala respektfullt om varandras centrala företrädare. Eventuell offentlig diskussion utifrån meningsskiljaktigheter i sakfrågor mellan samarbetspartierna ska emellertid bejakas, som en naturlig del av den öppna, demokratiska samhällsdebatten i ett fritt samhälle."

Partiet vill inte kommentera om mannen som är förtroendevald i Huddinge kommun är en av de medarbetarna.

Aftonbladet har sökt medarbetaren. Felix Byström låter hälsa att personen avböjer att kommentera.