Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Blandväder väntar höstlovsfirare

Publicerad 2024-10-27 16.14

Lite allt möjligt i väderväg väntar årets höstlovsfirare. Arkivbild.

Snö, blåst, ishalka, regn och tidvis soligt. Det är vad som står på vädermenyn för höstlovsfirare i Sverige.

Den kommande veckan firar många höstlov och med tanke på det väder som väntar kan det vara bra att gardera med inomhusaktiviteter.

Veckan rivstartar med en gul varning för ishalka natten mot måndagen och på måndagsmorgonen i delar av västra Norrland. Men resten av veckan blir det mindre dramatik på väderfronten.

– Det är allmänt varierande väder med lite åt det mildare hållet i söder och en kallare period i norr, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI, och tillägger att det också kan vara en del sol.

Under tisdag och onsdag rör sig ett lågtryck österut över Norska havet, norra Skandinavien och norra Finland. Det blir lite mildare i södra Sverige men kallare och passerande snö och blåst i norr.

För torsdagen och fredagen är prognosen än så länge mer osäker.

– Det är fortsatt ett lågtrycksbetonat läge, särskilt i den norra delarna av landet. Frågan är om det även kan röra sig kallare luft söderut under torsdagen och fredagen, säger Sofia Söderberg.

SMHI:s prognos för helgen lutar år att lågtryckstrafiken tar paus och att kalla nordvästvindar blåser över hela landet och sänker temperaturen.