Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Gazafred: Hamas positivt, hänvisar till Israel

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2024-06-03

Arkivbild på två av huvudpersonerna i förhandlingsspelet runt Gazakriget: Antony Blinken och Yair Lapid.

USA tycker bollen nu ligger hos Hamas. Den terrorstämplade gruppen hänvisar i stället till Israel. Som i sin tur säger att anfallen ska fortsätta.

Turerna är många och svårbegripliga kring det senaste förslaget om vapenvila i Gazakriget.

Palestinska Hamas ser ”positivt” på förslaget, meddelar Egyptens utrikesminister Sameh Shoukry.

– Vi väntar nu på Israels svar, säger han på besök i Spanien enligt medier.

Några timmar tidigare hade hans amerikanske kollega Antony Blinken tvärtom hävdat att det nu är Hamas som måste ta ställning till Israels förslag. Han hade diskuterat läget i telefon med Benny Gantz och Yoav Gallant, de två ministrar som vid sidan av premiärminister Benjamin Netanyahu utgör krigskabinettet, Israels högsta instans för beslut om konflikten.

Framtagen av Israel?

I samtalen ”berömde han Israel för beredskapen att slutföra en uppgörelse”, och framhöll att det nu är upp till terrorstämplade Hamas att helt enkelt säga ja, enligt pressmeddelanden.

Planen presenterades av USA:s president Joe Biden i fredags, men beskrevs då som framtagen av Israel. I helgen hopades frågetecknen när Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, liksom många gånger tidigare, sade att landet kommer att fortsätta anfalla för att uppnå sina krigsmål, oberoende av vad som händer vid förhandlingsbordet.

Och när Yoav Gallants medarbetare släppte sin version av samtalet med Blinken var signalen densamma som från Netanyahu: Gallant sade till Blinken att Israel inte kommer att sluta strida förrän alla i Hamas gisslan kommit hem, och den extremistiska rörelsens styre i Gazaremsan är över, rapporterar israeliska medier.

Öka trycket?

Samma israeliska tidningar frågar sig också om Bidens utspel verkligen var koordinerat med Netanyahu, eller om det snarare var ett sätt att öka trycket på Israel att mjukna i förhandlingarna.

Att Israel är kluvet har stått klart länge. Två högerextrema partier som Netanyahu är beroende av säger att de spräcker regeringen om han gör upp med ärkefienden Hamas, oavsett hur en sådan uppgörelse ser ut. Å andra sidan säger oppositionsledaren Yair Lapid att läget nu är så akut för gisslan att han är beredd att bilda en samlingsregering.

– Jag upprepar mitt erbjudande om att ge Netanyahu ett politiskt skyddsnät så att han kan genomföra uppgörelsen, säger Lapid på måndagen enligt The Times of Israel.