Aftonbladet

Dagens namn: Uno

SMHI varnade inte: "Brister i våra modeller"

TT

Publicerad 2024-05-31

I dag kan det vara dags igen – SMHI varnar för skyfallsliknande regn under eftermiddagen och kvällen i västra Götaland. Arkivbild.

Att himlen skulle öppna sig över Båstad missade SMHI att varna för.

Skurar är helt enkelt luriga – eftersom de lokala variationerna är så stora, enligt meteorolog Charlotta Eriksson.

I det här fallet hade prognoserna helt enkelt inte fångat att det skulle bli så stora mängder som i Båstad under torsdagen.

– Vi vet om svårigheterna och även bristerna i våra modeller för att kunna fånga det här.

Med stor sannolikhet kommer prognosmissen formellt klassas som en missad varning.

– Det kommer att bli en prick i protokollet kan man säga.

SMHI har inte möjlighet att bekräfta uppgiften till P4 Kristianstad att så mycket som 80 millimeter regn lokalt uppmättes i Båstad, eftersom de närmaste mätstationerna finns många mil bort, i Bjärnum respektive Knäred.

– Vi har ändå 500–600 mätstationer över landet. Min kollega räknade ut att varje station ska täcka en yta som halva Öland.

SMHI har nu utfärdat en gul varning för lokalt stora regnmängder i samband med åska i västra Götaland med 40 millimeter regn.

Men kan det bli dubbelt så mycket?

– Det här är utifrån våra prognoser och det finns inget i dem som talar för att det ska bli 100 millimeter, säger Charlotta Eriksson och tillägger:

– 40 millimeter kan också ställa till med översvämningar i städer. Det är framför allt när de här skurarna träffar hårdgjorda ytor i urbana miljöer som vi får konsekvenser på samhället.

ANNONS