Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Iran värvar gängpojkar – "Tecken på svaghet"

Markus Botsjö/TT

Publicerad 2024-06-01

Dåden mot Israels ambassad i Stockholm kan vara en del i att Iran vill återgå till en lågintensiv konflikt med Israel, enligt Rouzbeh Parsi.

Varför tar Iran hjälp av svenska kriminella springpojkar i tonåren för att gå sina ärenden? Ett tecken på svaghet, tolkar Irankännaren Rouzbeh Parsi det som.

– Det visar en avsaknad på egen kapacitet när man måste ta hjälp av personer, som i alla fall ur ett underrättelseperspektiv, får ses som oprofessionella.

Iran saknar till stor del resurser för att utföra våldshandlingar på egen hand i Europa, menar Rouzbeh Parsi, programchef vid Utrikespolitiska institutets Mellanöstern- och Nordafrikaprogram.

Svårare att förneka

Den israeliska underrättelsetjänsten Mossad hävdar nu att Iran tagit hjälp av de svenska kriminella nätverken Foxtrot och Rumba för att utföra två attackförsök mot Israels ambassad i Stockholm under första halvan av året.

Eftersom flera källor också rapporterat att Foxtrotledaren Rawa Majid gripits i Iran och sedan släppts så blir det ännu svårare för Iran att förneka sin inblandning, menar Rouzbeh Parsi.

– Dessutom gick dåden antagligen inte som man ville. Då går det inte för mig att tolka detta som något annat än ett totalt misslyckande för Iran, säger han.

Lågintensiv konflikt

Det var i januari som en handgranat kastades mot den israeliska ambassaden i Stockholm utan att detonera. I maj avlossades skott vid ambassaden och en pojke under 15 år greps misstänkt för inblandning.

Vad är då poängen med att anfalla israeliska mål och intressen så långt bort från Israel?

– Jag tror att Iran vill komma tillbaka till en lågintensiv konflikt med Israel där man kan orsaka varandra skada utan att riskera ett krig. Som det var före de anfall vi såg i april i år mellan länderna, säger Rouzbeh Parsi.

På fredagen tillbakavisade Irans ambassad i Sverige uppgifterna från Säpo och Mossad om att svenska gäng agerar ombud för Iran. I ett uttalande på ambassadens hemsida kallar de uppgifterna för ”fake news”.