Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Studie ett steg närmare konstgjord spindeltråd

Sofie Fogde/TT

Publicerad 2024-08-16 19.18

Den spindeltråd som spindlar använder som flyktlina är världens segaste fiber. Arkivbild.

Länge har man velat kunna efterlikna spindeltråden – den segaste fibern man känner till.

En studie ger nu nya insikter om varför spindeltråden är så stark och öppnar för bättre möjligheter att spinna en konstgjord variant.

Även tidigare har man vetat att spindeltråden består av framför allt protein. Men ny forskning visar nu att det handlar om hela 18 olika proteiner.

– Några av de proteinerna har varit helt okända fram tills nu. Vi vet fortfarande inte vad de har för funktion, utan det är något vi kommer att titta på framöver, säger Anna Rising, professor i veterinärmedicinsk biokemi vid Sveriges lantbruksuniversitet och Karolinska institutet samt en av forskningsledarna.

Den andra stora upptäckten är att tråden inte är helt homogen, utan består av tre olika lager med specifika proteinsammansättningar.

– Naturen gör sällan sådana här saker utan att de betyder någonting. Vill man verkligen efterlikna spindeltrådens alla egenskaper då måste man förmodligen rekapitulera den här strukturen och de här proteinblandningarna.

En konstgjord spindeltråd kunde ersätta många miljöfarliga material, enligt Rising. Det kan handla om högpresterande material som skyddsutrustning eller sportartiklar – men även textilier.

– Spindeltråden är både stark och töjbar. I dag använder man plastbaserade fibrer till kläder för att få den lite elastiska egenskapen. Det gör att det är väldigt svårt att återvinna textilier och mycket bränns bara upp eller hamnar i naturen som avfall.

– Sedan är det också faktiskt ett väldigt intressant material för medicinska användningsområden, fortsätter Rising och tillägger att forskning visat att spindeltråd kan användas vid nervskador.