Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Vargoro får skola att ställa in aktiviteter

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2024-09-05 08.11

En annan varg. Arkivbild.

En varg som rört sig i närheten av Malmköping har fått en grundskola att ställa in aktiviteter för eleverna i skogarna.

Europaskolan i Malmköping i Flen har avbrutit orienteringslektioner på idrotten, och ställt in en friluftsdag på Sörmlandsleden, sedan varg har siktats i närheten, rapporterar P4 Sörmland.

”Den senaste veckan har allt fler rapporter om varg i direkt anslutning till tätbebyggt område här i Malmköping kommit”, skriver rektorn i ett brev till personal, elever och föräldrar, som också publicerats på Facebook.

Rektorn skriver vidare att man kommer att ha löpande kontakt med Länsstyrelsen för att se hur man ska göra med bland annat nästa veckas planerade skoljogg.

Länsstyrelsen har ännu inte lyckats fastställa vilken varg det rör sig om.

– Vi har ett revir som ligger i rätt nära i anslutning, så en kvalificerad gissning är att det är en fjolårsvarg från det reviret som kommit på att det är enklare att jaga nära städerna än att springa efter klövvilt i skogen, säger rovdjurshandläggare Markus Södling till TT.

Vargen bedöms inte vara farligare för människor än andra vargar, eftersom den fortfarande uppvisar ett skyggt beteende för människor, trots att den rör sig i närheten av bebyggelse.

– Vi ska se om vi på ett effektivt och bra sätt kan skrämma den här vargen och få den att återgå till ett lugnt och fridfullt liv i skogen och inte springa in bland villorna i Malmköping.