Finländsk polis ska få ingripa i norra Sverige

TT

Publicerad 2024-06-05

Regeringen vill se ett fördjupat polissamarbete vid gränsen mellan Sverige och Finland. Arkivbild.

Poliser från Finland ska få ingripa mot brottslingar på svensk mark. Det kan bli aktuellt vid allvarliga brott som mord, våldtäkt och rån, i lägen när svensk polis inte själv hinner fram.

Regeringen beslutar på onsdagen om ett lagförslag om fördjupat operativt polissamarbete vid gränsen mellan Sverige och Finland i norr. Förslaget innebär att poliser från Finland ska få utföra brådskande polisiära uppgifter på svenskt territorium.

Bakgrunden är att polisen kan ha svårt att hinna fram till pågående brott som sker utanför centralorterna. I dessa lägen ska svensk polis kunna begära hjälp från grannlandet.

Poliser från Finland ska få ingripa vid allvarliga brott som mord, rån, människorov och våldtäkt, i väntan på att svensk polis kommer på plats.

Går längre

Finländsk polis ska även få ingripa utan att svensk polis begär det vid situationer som innebär omedelbar fara för någons liv eller hälsa, till exempel vid olyckor och naturkatastrofer.

Enligt regeringen går förslaget längre än många andra av Sveriges samarbeten med polis i andra länder, och innebär att finländska polismän ges relativt långtgående befogenheter att ingripa i det svenska gränsområdet.

De kommuner där detta kommer att gälla är på den svenska sidan Haparanda, Kiruna, Pajala och Övertorneå. I Finland handlar det om kommunerna Enontekis, Kolari, Muonio, Pello, Torneå och Övertorneå (Ylitornio).

Det finns än så länge inte något datum för när lagändringarna ska träda i kraft.

”Måste göra allt”

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) framhåller att den organiserade brottsligheten är gränsöverskridande.

”Vi måste därför göra allt vi kan för att komma åt kriminaliteten över gränserna. Ett starkt polisiärt samarbete mellan Sverige och Finland är viktigare än någonsin”, säger han i en skriftlig kommentar.

Det var den förra regeringen som ingick avtalet som ligger till grund för det fördjupade polissamarbetet. Nu skickas lagförslaget till Lagrådet, och sen måste det godkännas av riksdagen. Finlands riksdag har redan godkänt avtalet.