Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Spänt läge i Cherson – Ryssland backar

Publicerad 2022-10-23

Det ryska ockupationsstyret i Cherson meddelar att staden ska evakueras på civila, när ukrainska styrkor närmar sig.

Från staden kommer uppgifter om plundring och oro.

– Folk är emotionellt utmattade, säger en kvinna till CNN.

Situationen i staden Cherson i södra Ukraina, i regionen med samma namn, beskrivs som spänd av en invånare.

Kvinnan, som CNN pratat med strax innan beskedet om evakuering av civila, berättar att gatorna är öde från eftermiddagarna och framåt och att Cherson blivit en spökstad.

– Folk är emotionellt utmattade, en del vill helt enkelt inte lämna sina bostäder för att undvika att komma i kontakt med militären. Det är omöjligt att slappna av här. På kvällarna om jag hör en bil köra i närheten av huset så blir jag nervös, för en bil sent på kvällen är inte ett gott tecken, säger hon.

”Mitt hem”

Kvinnan säger att alla är rädda för den kommande vintern, att det råder brist på läkemedel och mjölkersättning. Hon vill däremot inte lämna staden.

– Ska jag vara ärlig blir jag förbannad av frågan. Det här är mitt land, Cherson är mitt hem. Vi deltog i demonstrationer mot ockupanterna redan under krigets första dagar, vi kämpade så hårt vi kunde. Kampen pågår fortfarande, säger hon.

Köar för att fly

Längs med flodkanten syns dock människor med packning köa i väntan på båtar för att ta sig över floden Dnepr, som är stadens naturliga södra och östra gräns. Det är kollaboratörer och dem som hjälpt ockupationsstyret, och familjer till ryska officerare, påstår en aktivist för brittiska Sky.

– Det rör sig inte om fler än några tusen per dag, säger han.

Ukrainas militärledning uppger dock på lördagen att en stor del av Chersons befolkning lämnat staden och att ”ryska ockupanter som är kvar i staden klär sig i civila kläder och bosätter sig i de övergivna lokalerna”, och att de ryska styrkorna förbereder sig för gatustrider.

Aktivisten säger sig ha sett nymobiliserade ryska soldater, i rena kläder och ”väldigt unga”.

– Många av dem har – som jag – glasögon, man kan se att de är studenter, inte professionella soldater, säger han till Sky.

Flera butiker uppges ha plundrats.

– De senaste dagarna har vi sett dem ta brandbildar, ambulanser, utrustning från cancerkliniker och från det regionala sjukhuset, allt av högre värde. De tar det snabbt, lastar det på bilar och kör det till Krim. Staden rånas, säger han.

Reträtten fortsätter

Tankesmedjan ISW rapporterar att den ryska reträtten från Chersonregionen fortsatt. Från ukrainska sidan uppges patienter från ett sjukhus i Kachovka, öster om floden Dnepr, ha flyttats, antagligen för att frigöra sjukhussängar för skadade soldater i samband med tillbakadragandet över floden.

Brittiska försvarsdepartementet uppgav på lördagen att de ryska styrkorna färdigställt en flytbro över Dnepr, i närheten av den skadade Antonovskyj-bron, med hjälp av civila pråmar.

”Om pråmbron skadas kommer Ryssland med största säkerhet försöka att reparera eller ersätta skadade delar snabbt, i takt med att deras styrkor och övergångar över Dnepr kommer under ökad press i Cherson”, skriver departementet.