Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Nio svenska stränder prisas

Uppdaterad 2023-06-09 | Publicerad 2023-06-08

De blåa flaggorna introducerades 1987, men det var först 1994 som de började hissas i Sverige. Arkivbild.

Hög vattenkvalitet och ren miljö.

Det är några av de kriterier som stränder som vill tilldelas den internationella utmärkelsen Blå flagg måste uppfylla.

I år kommer den blå flaggan att hissas på nio svenska stränder.

I 15 hamnar och på nio stränder i Sverige vajar i år Blå flagg – en internationell utmärkelse i form av en flagga som visar att anläggningen uppfyller kriterier för vattenkvalitet, miljö, utbildning, säkerhet och tillgänglighet.

– Det visar för anläggningen och dess gäster att den uppfyller högt ställda krav som en utomstående part har ställt upp som viktiga, säger Henrik Alsén, ansvarig för Blå flagg i Sverige.

Två nya stränder

Årets nykomlingar bland hamnarna är Skanörs hamn och Båtsällskapet Arken i Kungsängen. På listan över stränderna har Domsten och Järnvägsmännens Brygga inkluderats.

Henrik Alsén betonar att hamnar och stränder i Sverige utan Blå flagg inte nödvändigtvis är av sämre kvalitet än de som har utmärkelsen. Generellt sett är standarden på svenska anläggningar mycket hög, konstaterar han.

– Det som främst särskiljer anläggningar med Blå flagg är deras engagemang för miljöutbildning, till exempel att informera gästerna om närliggande naturvärden.

Godkänns av jury

För att få utmärkelsen måste anläggningarna ansöka om den varje år. Det är sedan upp till en jury att fatta beslut om vilka som ska godkännas.

Majoriteten av ansökningarna kommer från anläggningar i Skåne och längs västkusten. Enligt Henrik Alsén beror det troligen på att dessa områden är populära bland turister från andra europeiska länder.

– Blå flagg är vanligare i andra europeiska länder, och turister känner igen och förstår standarden som utmärkelsen representerar när de besöker dessa destinationer, säger han.