Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Nya protester mot Serbiens regering

Publicerad 2023-05-27

Tiotusentals demonstranter samlades åter på lördagen i Serbiens huvudstad Belgrad för protester mot regeringen och president Aleksandar Vucic.

Protesten, den fjärde i ordningen på lika många veckor, har sin grund i ökade våldsamheter i Serbien, i synnerhet två masskjutningar som skakade landet i början av maj. 18 personer, varav hälften barn, dödades i ett dåd på en grundskola.

Trots häftigt regn tog sig många till det stora tv-bolaget RTS byggnad i Belgrad. Demonstranter omringade byggnaden och krävde att chefer skulle avgå, då man anser att bolaget låter sig styras av regeringen.

Demonstrationerna, under parollen ”Serbien mot våld”, är bland de mest omfattande sedan massprotesterna mot dåvarande serbiske ledaren Slobodan Milosevic, som tvingades bort från makten 2000.

Mot auktoritärt styre

Men protesterna har kommit att handla om mer än dödsskjutningarna. De riktar även in sig på korruption och kritik mot ett allt mer auktoritärt styre under president Vucic.

– Jag är här då jag har tröttnat på alla lögner och all korruption. Ingenting här kommer att ändras förrän folket inser att att förändring är möjligt och att vi har ett val, sade Dusan Valent som deltog i demonstrationen.

Protesten genomfördes dagen efter det att Vucic uppmanat anhängare att samlas i för en manifestation till stöd för regeringen i centrala Belgrad.

Serbiens styre inser samtidigt att vissa förändringar måste till stånd för att blidka demonstranterna. Vucic valde att på lördagen lämna på posten som partiordförande för det styrande Progressiva partiet (SNS) vid ett tv-sänt partikonvent.

Hundratusentals kritiker

Däremot tänker inte den 53-årige ledaren att lämna ifrån sig makten i landet, trots massiva protester som samlat hundratusentals kritiker de senaste veckorna. Vucic och det styrande partiet anklagas för korruption och en allt mer auktoritär styrning av landet.

Beslutet att lämna partiordförandeskapet ses som ett försök att bredda ledarskapet inom partiet.

Vucic, som var med och grundade partiet SNS, har haft ledande positioner i Serbien som president och premiärminister sedan 2014.

SNS vann en jordskredsseger vid parlamentsvalet för ett drygt år sedan.