Gruppen 65–69-åringar flyttas upp och kommer nu att vaccineras redan i fas 2.
18–59-åringar med ökad risk på grund av sjukdom ligger kvar i fas 3, där även alla 60–64-åringar ingår.
I listan nedan kan du se vilka ändringar Folkhälsomyndigheten har gjort i prioriteringsordningen och vilken fas du nu tillhör.
Folkhälsomyndigheten presenterade under torsdagsmorgonen en ny och uppdaterad prioritering för när olika grupper ska vaccineras. Den stora nyheten är att åldersgränsen för de som ingår i nästa fas har sänkts, från 70 till 65 år.
– Vi har flyttat gruppen 65-69 upp till fas 2 för vi tycker det är angeläget. Åldern betyder mer än vi tidigare trott. Sedan har vi mellangruppen som vi placerat i fas 3, säger Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
Sverige är just nu i fas 1 i vaccineringen. Där ingår de som bor på särskilda boenden för äldre, de som har hemtjänst och viss vårdpersonal.
Ökar takten
Men snart ska vi gå in i nästa fas, fas 2. Hittills har drygt 264 000 svenskar fått sin första av två vaccinsprutor – men vaccineringstakten kommer att öka i takt med att vaccinleveranserna blir större.
– Denna och nästa vecka kommer 245 000 nya doser. Under februari är prognosen att vi landar på strax över 1 miljon doser, i mars på 1,2 miljoner doser, säger Johan Carlsson.
Så blir fas 3 och 4
I fas 3 vaccineras de mellan 60 och 64 år, och sedan de mellan 18 och 59 år, som har en riskbedömning.
I fas 4 ingår övriga mellan 18 och 59 år.
Mer pengar till vaccinationen
Socialminister Lena Hallengren (S) säger under presskonferensen att regeringen ger kammarkollegiet i uppdrag att betala ut 400 miljoner kronor till regionerna för att vaccinera människor.
– Det jobbas särskilt på hur vi kan få många att vaccinera sig, säger hon.
Folkhälsomyndigheten har i uppdrag att nå ut till grupper som annars vaccinerar sig i lägre utsträckning.
– Den som har störst behov av skydd mot covid-19 ska erbjudas vaccinet före den som löper lägre risk för allvarlig sjukdom och död, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
”Pandemins grepp om Sverige lossnar”
Lena Hallengren säger att vaccinationen kräver hårt arbete – men att arbetet ger resultat.
– Vår största vaccinationskampanj någonsin kräver ett hårt slit och ett intensivt arbete av många, men dos för dos lossnar ändå pandemins grepp om Sverige, säger hon.
Målet är att erbjuda alla över 18 år vaccination före halvårsskiftet. Det handlar om cirka 8,2 miljoner människor.
PODDI Wuhan, februari 2021
Aftonbladet Daily med Johan Björnfot som bor och jobbar i Wuhan.