Använde tv-serie-klipp för att anklaga Ukraina för fejkvideo

Uppdaterad 2022-04-10 | Publicerad 2022-04-09

I verkligheten visar videon en skyltdocka som förbereds inför en mordscen i en tv-serie.

Rysk stats-tv påstod något helt annat: att videon avslöjar hur en skyltdocka görs i ordning för att se ut som en ukrainare mördad av ryska soldater.

Så förvandlas verkligheten till lögn i Rysslands tv-propaganda.

Följ ämnen
Ukraina

De ryska oberoende tidningarna Meduza och The Insider, som båda ges ut i Lettland, berättar historien om hur en av de största ryska tv-kanalerna, Rossija 24, presenterade en falsk nyhet den 7 april.

– Här pågår förberedelserna för ännu ett iscensatt skådespel under de militära operationerna i Ukraina, sade nyhetspresentatören och fortsatte:

– Som synes är det ganska enkelt: två personer i militäruniform lindar noggrant in en skyltdocka med tejp för att den ska se ut som ett lik. Detta är inte alls förvånande. Dussintals förfalskningar av det här slaget visas regelbundet i ukrainska sociala medier.

”Ukrainska fejkfilmer” lyder rubriken under inslaget i ryska tv-kanalen Rossija 24.

Ett dygn tidigare hade filmen lagts upp i den ryska Telegram-kanalen U_G_M med bildtexten:

”Så här förbereder den ukrainska armén sina iscensatta videor, för att kunna skrika för full hals att ”Putin är skyldig” och sedan, precis som i Butja, sprida ut dessa leksaker längs gatorna i Kiev eller Nikolajev.”

Avslöjades som lögner

Rossija 24:s nyhet och U_G_M:s påstående avslöjades snart som lögner, när regissören Nadezjda Kolobajeva på sin Facebook-sida skrev att videoinspelningen i själva verket visade förberedelserna inför en mordscen i rysk tv-serie:

– Vi filmade ett fall från ett fönster i Vsevolozjk den 20 mars. På videon förbereder våra stuntkoordinatörer Albertik inför filmningen, skrev hon och tillade att tv-serien som ännu inte haft premiär är beställd av en annan statlig rysk tv-kanal.

Kolobajeva lade också upp ett foto med samma motiv som videon – männen med skyltdockan – och en annan video, där skyltdockan släpps från en lyftkran rakt ner på en bil.

Bild från Butja efter att Ukraina återtagit kontrollen.

I textremsan som visades i botten av Rossija 24:s inslag om videon lyckades redaktionen sprida ytterligare två fejknyheter på 22 sekunder: att Ryssland avslöjat 30 amerikanska biologiska laboratorier i Ukraina och att den ukrainska säkerhetstjänsten hade förberett sprängningen av 120 ton klor i den ukrainska staden Charkov.

Efter att den ryska armén hade dragit sig tillbaka från Butja och andra områden i norra Ukraina i månadsskiftet mars-april avslöjades de ryska soldaternas illdåd. I Butja låg civila mördade och bakbundna på gatorna, och i en massgrav hittades omkring 300 mördade ukrainare.

När filmer från Butja spreds påstod ryska myndigheter att det var iscensatta fejkvideor, avsedda att felaktigt lägga skulden för morden på Ryssland.

Vissa av de döda som hittats på gatorna har haft bakbundna händer.