Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Dykare räddade alla de instängda pojkarna i Thailand

Uppdaterad 2018-07-11 | Publicerad 2018-07-10

För tredje dagen tog sig en grupp expertdykare in i Tham Luang-grottan i Thailand.

Målet: Att få ut de sista fyra pojkarna och deras tränare.

Vid klockan 14 kom beskedet att de lyckats.

Omkring klockan 05 på tisdagsmorgonen rapporterades det att dykare och räddningsarbetare på nytt tagit sig in Tham Luang-grottans vindlande passager. Förhoppningen var att de skulle komma ut med de fyra återstående pojkarna samt den 25-åriga tränaren.

Strax efter klockan 11 på förmiddagen, svensk tid, bars en pojke ut på bår från grottan. Under de timmarna som följde kom sedan glädjande besked slag i slag. Vid 14-tiden stod det klart att alla var ute.

Under räddningsoperationen i går togs fyra pojkar ut ur de mörka håligheterna. Lika många räddades dagen före det. Ungdomslaget hade suttit instängda i grottan i mer än två veckor. De uppges vara medtagna, men vid gott mod.

– Barnen är fotbollsspelare så de har starkt immunförsvar, säger Jesada Chokdumrongsuk vid det thailändska hälsoministeriet, enligt AP.

Han uppger dock att minst två av pojkarna befaras ha drabbats av lunginfektioner. Samtliga hålls i karantän av rädsla för smittspridning. Flera av familjerna har dock fått se sina söner genom en glasruta på sjukhuset. Läkare har tagit mängder av prover på pojkarna. Resultaten väntas komma om någon dag, och först därefter kan föräldrarna få krama om barnen.

Regnet har vräkt ner

Petter Larsson, Aftonbladets reporter på plats, uppger att det har regnat kraftigt under natten och de tidiga morgontimmarna. Senare under förmiddagen klarande det dock, och enligt insatsledaren har nederbörden inte påverkat vattennivån i grottan.

Delstatsguvernören Narongsak Osatanakorn, som samordnar operationen, uppger att planen var att ta ut alla de återstående personerna samtidigt. Förutom de fyra pojkarna och tränaren finns också en läkare och tre dykare från den thailändska marinen inne i grottan.

”Varje steg var riskabelt”

Räddningsoperationen beskrivs som mycket framgångsrik. Arbetet med att föra de nödställda i säkerhet var dock komplicerat. Dykaren Narongsuk Keasub beskriver insatsen som den svåraste som han någonsin varit inblandad i.

– Varje steg var riskabelt. Jag var väldigt känslomässigt engagerad eftersom jag är själv är pappa, säger han till CNN.