Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Långdraget möte – med lite resultat

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-18

Måndagens möte mellan Benjamin Netanyahu och Barack Obama drog ut på tiden. Ändå var resultatet väntat; Obama uttalade stöd för en palestinsk stat medan Netanyahu varken stöttade eller förkastade idén.

Mötet mellan Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och USA:s president Barack Obama är det första sedan de båda männen valdes till sina respektive ämbeten.

Obama, som till skillnad från sin föregångare George W Bush valt att ta en aktiv roll i arbetet för att lösa konflikten mellan israeler och palestinier uttalade efter mötet sitt stöd för en palestinsk stat, medan Netanyahu undvek frågan.

– Vi vill inte styra palestinierna. Vi vill att de ska styra sig själv, sade den israeliska premiärministern som så många gånger förut utan att nämna något om en separat stat.

Samtal om Iran

En annan fråga på dagordningen var Iran. Flera israeliska politiker har uttryckt oro över farhågorna att Iran arbetar för att skaffa atomvapen och Netanyahu tros ha framfört de farhågorna till USA.

I Iranfrågan sade Obama bara att han vill se "framsteg med Iran" innan årsskiftet, men att han samtidigt inte ser någon anledning till att sätta upp någon "deadline" vad gäller de diplomatiska förbindelserna med landet.

Bosättningar

En annan stötesten är de bosättningar som Israel bygger på Västbanken. USA betraktar bosättningarna som ett hinder för fred och har uppmanat Israel att frysa all utbyggnad, i linje med den internationella färdplanen för fred.

Den kritiken upprepades av Obama under måndagens möte. Faktum är att bara några dagar före mötet begärde israeliska myndigheter in anbud på bygget av 20 nya bostäder i bosättningen Maskiot på den ockuperade Västbanken.

Bygget i Maskiot har planerats i flera år, men enligt den israeliska fredsgruppen Fred nu publicerades begäran om offerter på bygget just nu för att sammanfalla med Netanyahus USA-resa.

En lokal tjänsteman sade att Israels försvarsdepartement gav klartecken för bygget redan förra sommaren och att det kommer att dröja flera månader innan själva byggarbetet ens kan börja.

TT