Orden som kan dö ut
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-12
Unesco: Flera svenska dialekter utrotningshotade
Snart är det slut på ord som päror, måckel och pumla.
De tillhör Sveriges utrotningshotade dialekter.
Är svenska språket på väg att bli en korrekt rikssvenska helt utan dialekter?
Det kan man tro om man läser FN-organisationen UNESCO:s lista över språk som håller på att dö ut. I riskzonen är dalmål, gotländska, samiska och skånska.
– Visst har dialekterna det tufft nuförtiden, särskilt vissa av de norrländska dialekterna som är väldigt särpräglade, som till exempel älvdalskan som nästan är som ett eget språk, säger Olle Josephson, docent i nordiska språk på Stockholms universi-tet.
Språket förändras alltid men dialekterna kommer ändå vara kvar, menar han.
Rikslika ordförråd
– De försvinner på flera olika sätt, vi tenderar att få mer rikslika ordförråd. Men det betyder inte att själva melodin i dialekten dör ut, det är mer orden som försvinner. Melodin har snarare blivit förstärkt på flera ställen, som i till exempel Malmö, säger han.
Små dialekter drabbas
Vad är det som gör att dialekterna försvagas?
– Det finns fler orsaker. Delvis massmedia men också att vi inte längre identifierar oss lika starkt med en geografisk plats.
Kommer vi att prata likadant överallt i Sverige om hundra år?
– Å nej. Dialekterna förändras men någon typ av skånska, dalmål och gotländska kommer vi ändå tala. Det är en del av oss. Men för de mindre dialekterna är det värre om man inte gör särskilda insatser, säger Olle Josephson.