Antipiratbyrån: Vi kan knäcka ”Oneswarm”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-17

”För oss har tekniken aldrig varit ett problem”

Det nya fildelningsprotokollet ”Oneswarm” hyllas av fildelare.

Men Henrik Pontén vid Antipiratbyrån fruktar inte den nya tekniken.

– Piraterna lever generellt sett i en teknisk miljö och de har en övertro på tekniska skyddsåtgärder, säger han.

I slutet av februari lanserade forskare vid University of Washington ett nytt fildelningsprotokollet med namnet ”Oneswarm”.

Det nya systemet garanterar en högre grad av anonymitet än det klassiska bittorrent-protokollet som exempelvis The Pirate Bay använder sig av.

”Vi lyckas alltid”

Stefan Nilsson, docent i datavetenskap vid Kungliga tekniska högskolan, sa till Aftonbladet i går att han bedömer att ”man är väldigt anonym” om man använder Oneswarm och att ”säkerheten är mycket hög”.

Henrik Pontén vid Antipiratbyrån, som bland annat fört upphovsrättsinnehavares talan i Pirate Bay-målet som avslutades för ett par veckor sen, säger sig inte frukta det nya protokollet.

– Ungefär en gång om året dyker det upp någon ny teknik som piratförespråkarna påstår omöjliggör vårt arbete. Erfarenheten är att vi ändå alltid lyckas, säger han.

– Hittills har vi inte sett exempel på någon teknik som omöjliggör vårt arbete, säger han.

– Oneswarm bygger på tillit bland dem som begår brotten. Det räcker med att en i swarmen inte vill begå brott så faller hela konceptet, säger han.

”Vårt arbete enklare”

Henrik Pontén välkomnar istället den tekniska utvecklingen.

– En reflektion är att ny teknik gjort vårt arbete enklare, generellt sett. Tidigare behövdes ganska stora fysiska insatser, nu kan vi sitta bakom skrivbordet och dokumentera brott, och det gäller även Oneswarm, säger han.

En av de påstådda sårbarheterna med Oneswarm är att det går att ”infiltrera” svärmen. Är det en metod ni kan tänka er att använda?

– Infiltrera är ett värdeladdat ord. Det räcker med att en i Oneswarm-gruppen inte vill begå brott så faller hela idén.

Enligt en Sifo-undersökning som Svenska dagbladet låtit genomföra är en majoritet av svenskarna emot Ipred-lagen. Kommentar?

– Den mediala bilden är att alla varit emot det. Jag tror att opinionen kommer att svänga när man får klart för sig hur väl avvägd och rättssäker den här lagstiftningen är.