Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Präktig skandal när Malala fick sitt pris

Talibanerna var en hårsmån från att lyckas mörda fredspristagaren Malala.

Den plats där hon borde varit helt säker är Nobelutdelningen.

Det är en präktig skandal att en man lyckades storma scenen med pristagaren. Även om han visade sig ha ett vällovligt syfte.

Mannen lyckades smita in på prisutdelningen utan att ens ha en biljett. Det är en ofattbar säkerhetsmiss. Tänk om det fått hända när Obama tog emot priset 2009?

Det finns en hotbild mot Malala. Ett grundkrav måste vara att åtminstone när hon tar emot sin medalj så ska inget kunna hända henne.

Nu försöker ansvariga snacka bort missen genom att påpeka att mannen var tvungen att gå genom en säkerhetskontroll som inte gav utslag för något vapen.

Då vill jag bara påminna om att 19 kapare den 11 september 2001 lyckades ta sig ombord på fyra olika flygplan i USA med mattknivar som inte gav utslag på metalldetektorerna. Vad som hände sedan är världshistoria.

Vad hade hänt om den här mannen varit utsänd av talibanerna med en mattkniv? Det hade varit tidernas säkerhetsskandal.

Det var bara turen som räddade norrmännen.

Mannen är en student från Mexiko som sökt asyl i Norge.

Det mesta tyder på att han ville skapa uppmärksamhet kring försvinnandet av 43 studenter i hans hemland.

De försvann i slutet av september i Iguala i delstaten Guerrero efter att ha deltagit i en protest mot utbildningssystemet. Stadens borgmästare verkar ha gett order till polisen att gripa studenterna eftersom demonstrationerna störde en fest som han och hans fru hade.

Polisen påstås i sin tur ha lämnat över dem till ett brottssyndikat, en knarkkartell.

Mycket tyder på att studenterna blivit avrättade, att kropparna bränts och sedan grävts ner i en massgrav eller slängts i en flod.

De försvunnas föräldrar har demonstrerat och krävt att regeringen ska utreda sanningen om vad som hänt deras barn.

Händelsen är en den värsta skandalen som drabbat landets nye president Enrique Peña Nieto sedan han tillträdde för två år sedan.

Hittills har bara kvarlevorna av en av studenterna identifierats. De hittades svårt brända på en soptipp.

Mexiko har de senaste åren gjort sig känt för en extrem laglöshet som uppstått i spåren av myndigheternas krig mot knarkkartellerna som för in kokain till USA.

Det finns all anledning att uppmärksamma de 43 studenternas försvinnande men det ska inte kunna ske genom extremt bristande säkerhet för den yngsta fredspristagaren genom tiderna.

Talibanerna lyckades inte tysta Malala när de sköt henne i huvudet på en buss i Pakistan för att hon kämpade för flickors skolgång. I stället hörs hennes röst nu starkare än någonsin över hela världen.

Låt det förbli så.