Heltidsarbetare tvingas till socialen

Publicerad 2014-09-19

"På väg mot amerikansk situation"

5 246 svenskar jobbar heltid men tvingas ändå gå till socialen.

Nu reagerar Akademikerförbundet SSR mot situationen:

– Det är helt galet att det finns arbetsgivare som erbjuder anställningar som leder till att man måste söka försörjningsstöd, säger Ursula Berge.

Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.

Akademikerförbundet SSR publicerar i dag en rapport om varför de som får försörjningsstöd har tvingats begära hjälp. Totalt var det en kvarts miljon människor som fick försörjningsstöd 2013, de allra flesta på grund av arbetslöshet eller sjukdom.

Men över 5 000 svenskar jobbar faktiskt heltid — och tvingas komplettera lönen med socialbidrag. En av de hårdast drabbade grupperna är ensamstående kvinnor med flera barn.

Det visar Socialstyrelsens statistik, som SSR bygger sin rapport på:

– Arbetsmarknaden fallerar. Vi har personer som jobbar heltid och inte kan leva på det, konstaterar Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.

”En felaktig trend”

Hon anser att vi är på väg mot en amerikansk situation:

– Det skulle jag säga. Vi har en trend i samhället med frysta ingångslöner. Det är en felaktig trend. En del tror att om man sänker ingångslönerna så ger det fler jobb, men det finns väldigt lite som tyder på att det är så. Då får vi fler "working poor", men också en situation där man måste ha flera olika jobb för att få ekonomin att gå ihop. Det är en dålig utveckling, säger Berge och tillägger:

– Heltidsanställda som inte kan leva på sin lön borde inte finnas i Sverige — vi har råd med anständiga löner.

”Fattigdomen har nästan fördubblats”

Stefan Carlén, som är förbundsekonom på fackförbundet Handels, säger:

– Vi har noterat att bland de som har arbete i LO-kollektivet så har fattigdomen nästan fördubblats sedan 2006. Tidigare var arbetande fattiga en icke-fråga i Sverige. Men SCB definierar nu 7,4 procent av alla som har jobb som fattiga. Det är en jättehög siffra.

Fattig är den som tvingas leva på under 60 procent av medianinkomsten, enligt Statistiska centralbyrån.