S och MP överens om skolan

Uppdaterad 2014-09-29 | Publicerad 2014-09-28

S och MP har nått sin första överenskommelse - om skolan.

Gymnasiet ska bli obligatoriskt, lärarna fler och klasserna mindre.

Lärarförbundet jublar. Folkpartiet rasar.

– Man försöker stöpa alla i samma form, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Bakom stängda dörrar har Miljöpartiet och Socialdemokraterna sedan valnatten förhandlat om det kommande regeringssamarbetet.

Och i går kväll presenterade partierna sitt första gemensamma förslag.

Ämnet var skolan, där S och MP står nära varandra.

Gymnasiet ska bli obligatoriskt för elever upp till 18 år, lärarna ska bli fler och klasserna mindre är några av nyheterna.

– Ska man ha ett jobb på dagens arbetsmarknad så kräver det att man har en gymnasiebehörighet. Då är det vår förbannade skyldighet att se till att alla får med sig den kunskapen in i vuxenlivet, säger MP-språkröret Gustav Fridolin till Aftonbladet.

"Beredda att betala mer"

I överenskommelsen finns även planer på höjda lärarlöner, bland annat med hjälp av ökade statsbidrag.

Enligt S och MP är finansieringen löst - exakt hur avslöjas först i den kommande budgeten.

– Vi vet att människor är beredda att betala mer för skolan, säger Gustav Fridolin.

Men när förändringarna ska genomföras är fortfarande oklart. 

– Detta måste bredas. Men så snabbt som möjligt ska vi sätta dit de åtgärder som krävs, sa S-ledaren Stefan Löfven i SVT:s Rapport under söndagen.

För Aftonbladet förtydligar Gustav Fridolin att ambitionen är att genomföra reformerna "inom den kommande mandatperioden".

Sågas av Björklund

Avgående utbildningsminister Jan Björklund (FP) är kritisk till överenskommelsen, framförallt att gymnasiet ska bli obligatoriskt. Han hävdar att det kommer att leda till "ökade avhopp" från gymnasiet - och vill i stället utveckla ett lärlingssystem.

– Det är inget annat land i världen som skulle komma på tanken att införa obligatoriskt gymnasium. Man vill även införa obligatorisk högskolebehörighet. Det är så klart olyckligt. Det kommer att öka utslagningen av ungdomar. Alla kan inte bli akademiker, alla vill inte bli akademiker. Man försöker stöpa alla i samma form, säger han.

Delar av förslaget, som höjda lärarlöner, är något även FP pratat om. Kan ni tänka er att sätta er vid förhandlingsbordet?

– Där var vi väldigt eniga under valrörelsen. Lägger de fram förslag för att minska byråkratin kommer vi rösta för det.

Även Gustav Fridolin är beredd att förhandla om förslagen i uppgörelsen mellan S och MP.

– Det här måste bli en samarbetsregering. Det finns tid för hårda debatter, men också samarbete. Vi ska ta ansvar för skolan tillsammans.

"Stor seger för lärarna"

Från lärarhåll applåderas förslaget om obligatoriskt gymnasium:

– Det är ju helt enkelt så att utan gymnasieskola så hamnar du sist i kö till jobben. Det är något som arbetsgivarna på svensk arbetsmarknad kräver för att du ska vara intressant för anställning, säger Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet.

Lärarförbundet välkomnar också planerna på höjda lärarlöner.

– Det här är en stor seger för lärarna att miljardsatsningarna på lärarlöner ser ut att bli verklighet, säger Eva-Lis Sirén.