Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Uppgifter: Självkritisk eftervalanalys från MP

Publicerad 2014-11-29

KARLSTAD. I morgon presenterar Miljöpartiet sin eftervalsanalys.

Enligt vad Aftonbladet erfar drar man där en rad självkritiska lärdomar.

Bland annat slås det fast att MP var fel ute i matchen mot Sverigedemokraterna och att man inte lyckades locka över tillräckligt med borgerliga väljare som var inom räckhåll.

Under söndagsmorgonen ska Miljöpartiet presentera sin eftervalsanalys på kommun- och landstingsdagarna i Karlstad. MP lyckades för första gången ta plats i en regering efter valet, men tillbakagången till 6,89 procent sågs som ett misslyckande både av partiledningen och många gräsrötter.

Tidigare i veckan slog språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin fast att det fanns flera orsaker till att de gröna inte lyckades återupprepa succén från EU-valet i maj då man blev andra största parti.

– Det är ett misslyckande att vi inte lyckades få upp miljöfrågan högre på agendan, sa Romson.

Självkritisk analys

När den fullständiga valanalysen presenteras under söndagsmorgonen analyseras bristen på framgång i riksdagsvalet ytterligare. Enligt vad Aftonbladet erfar trodde partiledningen på de opinionsmätningar som visade på ett mycket högre resultat för de gröna. En orsak som slås fast är att siffrorna låg för högt på grund av felviktning i mätningarna.

Miljöpartiet satsade stort på frågan om jämställdhet och feminism i valrörelsen. Det var en av partiets fyra profilfrågor. Men enligt analysen fick man se sig slagna i i valrörelsens slutskede av uppstickaren Feministiskt Initiativ med Gudrun Schyman i spetsen.

Enligt en källa inom MP slår analysen fast att det strömmade väljare, en procentenhet, från MP till Fi för att taktikrösta in Schymans parti i riksdagen.

Lyckades inte locka borgerliga väljare

MP-ledningen har tidigare slagit fast att matchen om att tredje största parti mot Sverigedemokraterna inte gjordes på rätt sätt.

– Vi misslyckades i slutet av valrörelsen med att få valdebatten och framför allt flyktingdebatten att handla om det som engagerar det humanistiska Sverige. I stället blev det en debatt om siffror, partitaktik och om oss mot SD. Där var vi bättre under mandatperioden än i valrörelsen sa Gustav Fridolin till Aftonbladet tidigare i veckan.

MP vann en de nya väljare inför valet i höstas, men samtidigt lyckades man inte få de borgerliga väljare som varit på väg över till partiet att gå hela vägen.

– Det var de som varit och nosat på MP tidigare under mandatperioden. C ansågs som "tillräckligt bra" på miljö för dessa väljare. Vi misslyckades med att politisera miljöfrågan, säger en MP-källa.