Hon är Storbritanniens första "vitrifierings-baby"

Publicerad 2011-11-16

"Vi var helt överlyckliga när hon föddes"

Mamma Karen Bateman, pappa Carl Bate med dotter Olivia Grace Bate.

Olivia Grace Bate föddes den 9 december 2010 i Storbritannien.

Hon är en helt vanlig liten flicka – men hon kom till på ett ovanligt sätt.

Hon kommer från ett ägg som frysts ned till minus 196 grader.

Mamman Karen Bateman, 36, och Carl Bate, 40, från Wolverhampton hade nästan gett upp hoppet om att få barn.

Sedan 2002 hade de försökt bli gravida men eftersom Kate led av den kroniska gynekologiska sjukdomen endometrios, försvårades deras chanser. Läkarna förklarade att de kanske behövde ställa in sig på att hon inte kunde bli gravid.

IVF misslyckades

De testade IVF-behandling, men behandlingen misslyckades. Av alla de 17 ägg som Karen producerade, blev det bara ett livsdugligt embryo. Det blev inget barn.

– Vi var helt förstörda när behandlingen misslyckades. Vi hade satt allt vårt hopp till den, säger Carl Bate till tidningen Daily Mail.

Helt överlyckliga

2009 bestämde de sig för att försöka igen med IVF. Men den här gången fick de testa en ny teknik, nämligen vitrifiering. Karens ägg frystes ned till minus 196 grader på en bråkdels sekund.

I mars 2010, fem månader efter att äggen hade tagits ut och frysts in, planterades två tinade embryon i Karens livmoder.

Sedan var det bara att vänta. Två veckor gick innan de kunde se om behandlingen hade lyckats.

– Det var den längsta väntan i vårt liv. Jag gjorde ett graviditetstest tidigt en morgon och sprang skrikande till Carl att det var positivt. Vi var helt överlyckliga när hon föddes, berättar Karen för tidningen.

Färre skador

Att det gick bättre för Karen Bateman att bli gravid när vitrifieringsmetoden användes, beror på att betydligt fler ägg, hela 95 procent, klarar tiningsprocessen än när man använder normal frysteknik. Med den gamla tekniken är endast 65 procent av embryona är oskadda.

– Eftersom ägget fryses in så snabbt får ägget färre strukturella skador, vilket innebär att det har bättre chanser att överleva tiningsprocessen, säger gynekologen Gillian Lockwood som genomförde behandlingen till Daily Mail.

Flera vitrifieringsbebisar

I januari i år föddes ytterligare ett litet barn i Storbritannien genom vitrifiering, denna gång en pojke. Även i Japan, USA och Spanien har friska barn fötts efter att metoden har använts.

ANNONS