Ulvskog: ”Hotfullt” EU-svar om snuset

Publicerad 2012-05-24

Marita Ulvskog har fått svar från EU-kommissionen

EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) krävde kommissionen på svar om hotet mot snuset, efter Aftonbladets avslöjande.

Nu har svaret kommit.

– Det finns något hotfullt i texten, säger hon till Aftonbladet.

Efter Aftonbladets avslöjande för en månad sedan, om att svenska snussorter riskerar förbjudas om ett förslag om nytt tobaksdirektiv för EU går igenom i höst, lovade Marita Ulvskog slåss för snuset.

Hon skickade en så kallad "prioriterad fråga" till kommissionen, som innebär att kommissionen så snabbt som möjligt måste svara på ett akut ärende.

"Oroväckande"

I går fick hon svar från tobakskommissionären John Dalli. Svaren mildrar inte hennes oro – tvärtom:

– Jag tycker inte att det är helt lugnande. Han säger ju i punkt ett "för närvarande har kommissionen ingen avsikt att agera..." Det är oroväckande. Vi beviljades ju undantag och det är ett permanent undantag. Det finns något hotfullt i den texten.

– Det är löst formulerat i punkt två. Man analyserar hur olika medlemsländer harmoniserar med ingredienser. Det låter som att vi inte kan slå oss till ro. Vi måste deklarera att svenskt snus torkas på ett sätt så att vi måste tillföra smaker för att återvinna ursprungliga smaken. Det måste vi slåss för att få göra. Vi har ett undantag för svensktsnus och det tänker jag slåss för och utgår från att regeringen gör allt den kan för att systemet inte bakvägen försöker göra om det till något annat.

Manar snustillverkare

Dock uppger Ulvskog att industrin inte får "tänja på gränserna":

– Det är kolossalt viktigt att tobaks- och snusindustrin inte glider iväg från det som undantaget innehåller. Jag är inte som svensk EU-parlamentariker beredd att försvara saluförande av hallonsnus till tonåringar.

– Det är uppenbart så att EU-kommissionen tycker sig ha rätt lägga sig i. Då är det viktigt att snusindustrin tar sitt ansvar och visar att kommissionen inte har anledning att göra det, säger hon.

"Bara Sverige ska reglera"

EU-parlamentarikern Christoffer Fjellner (M) träffade tobakskommissionären John Dalli i tisdags.

– Han bekräftade återigen att han vill införa en ny tobaksreglering som syftar till att minska attraktiviteten hos tobak. Han vill förbjuda ett antal karakteristiska smaker som mentolcigaretter. Han anser att även om snus är undantaget betyder inte det att det ska vara oreglerat, säger Fjellner till Aftonbladet, och fortsätter:

– Men är det bara i Sverige vi har snus är det bara vi som ska reglera det.

Fjellner anser att förbudet mot snus i EU bör tas bort helt.

– Jag tycker man ska reglera snus i EU men i så fall ta bort förbudet. I så fall ska man börja med att titta på cancerframkallande ämnen. Jag och Dalli hade en ganska bra diskussion om detta och vi ska fortsätta den diskussionen. Jag kommer bråka med honom och försöka se till att det inte blir något alls av detta så klart.

Hoppas kunna påverka

– Det enkla budskapet är att John Dalli vill på EU-nivå förbjuda ett antal svenska snussorter. Det tycker jag är dumt. Samtidigt lyssnade han och visade uppmärksamhet. Därför tror jag det finns god möjlighet att påverka honom.

– Orättvisan man borde berätta för honom om är den att man förbjuder snus men samtidigt tillåta cigaretter. Hade jag varit fransman och man hade velat förbjuda rödvin men behålla whiskey hade jag blivit arg och då hade han nog haft större förståelse.