Fråga på körteorin: Är det mer okej att våldta en full kvinna?

Uppdaterad 2015-03-26 | Publicerad 2015-03-25

Eleven: Det kändes väldigt obehagligt.

Är det en försvårande eller förmildrande omständighet om en man våldtar en berusad kvinna?

Det väntas körkortselever diskutera i en körteoribok.

 – Det är inte okej att man ska tvingas göra det i en obligatorisk utbildning för att få sitt körkort, säger eleven Linnea Risinger från Dalarna till Aftonbladet.

32-åriga Linnea Risinger,språkrör för Miljöpartiet i Falun, är i full färd med att ta körkort. Att man skulle behöva diskutera våldtäkt under utbildningen, var inget hon hade kunnat föreställa sig. Ändå hände precis just det under den obligatoriska teorikursen om alkohol och droger i trafiken.

I teorihäftet "Riskettan B" uppmanas eleverna att ta ställning till två olika fall där våldtäkt används som exempel:

"En berusad kvinna blir våldtagen av en man. När han ska straffas – är det en försvårande eller förmildrande omständighet att hon var berusad?"

"En berusad man våldtar en kvinna. När han ska straffas – är det en försvårande eller förmildrande omständighet att han var berusad?"

"Kändes väldigt obehagligt"

Linnea Risinger reagerade direkt när hon såg frågorna. Hon tog en bild och lade upp den på Facebook.

– Sedan gick jag på ett möte och när jag kom tillbaka hade det exploderat och delats vidare. Då insåg jag att många andra kände precis som jag.

Hon ifrågasätter varför unga människor ska tvingas diskutera våldtäkt i ett sammanhang där de förmodligen inte allt räknat med att det skulle ske.

– Våldtäkt har inget med körkort att göra, så det är en märklig kontext. Dessutom är det ju många tjejer som utsatts för övergrepp, så det är hög sannolikhet att det finns tjejer och killar som går den här utbildningen som varit utsatta. De är där för att ta körkort, inte gå i terapi. Det här är ett obligatoriskt moment där läromedlet uppmanar deras kurskamrater att fundera på om det var en förmildrande omständighet för mannen att han var full och en försvårande omständighet för kvinnan. Det känns obehagligt, säger Linnéa Risinger.

"Går att missförstå"

Gunnel Ståhl, läromedelsförfattare på STR (Sveriges trafikskolors riksförbund) säger till tidningen ETC att frågan ska belysa att alkohol ofta används som en ursäkt för att göra något dåligt.

– Det är möjligt att vi har formulerat frågorna så att det går att missförstå. Vi vill ha en diskussion om att man är ansvarig för sina handlingar, vilket jag tycker att man är. Det är anledningen att frågorna är med.

Hon säger till ETC att man nu kommer diskutera om de två diskussionsexemplen om våldtäkt ska tas bort i boken och understryker att avsikten inte har varit att såra någon.

Följ ämnen i artikeln