No more mr Nice guy

Publicerad 2015-11-14

Bernie Sanders plan i nattens demokratiska debatt: Gå mycket hårdare åt Hillary Clinton

Han var påfallande artig och vänlig förra gången de möttes.

Men i nattens debatt i ­ Iowa tänker Bernie Sanders gå hårdare åt Hillary Clinton.

- Vi har väldigt olika uppfattning i många frågor och väljarna har rätt att få veta det, säger socialisten från Vermont.

Med mindre än tre månader kvar till de första primärvalen i Iowa och New Hampshire avlöser de stora debatterna varandra i USA.

I natt, 03.00 svensk tid, är det demokraterna som drabbar samman på Drake University i Des Moines i just Iowa.

Eller rättare sagt:

Hillary Clinton och ­Bernie Sanders drabbar samman.

Utpräglad biroll

Maryland-guvernören Martin O’Malley är visserligen fortfarande kvar i ­racet - medan hopplöst anonyma duon Lincoln Chafee och Jim Webb som väntat sa tack och adjö så fort första debatten i Las ­Vegas för en månad sedan var över - men med knappt mätbara opinionssiffror får han finna sig i en utpräglad biroll.

Duellen står mellan Clinton och Sanders. Och den ser alltså ut att kunna bli ­betydligt mer infekterad än senast.

Då förhöll sig Sanders hövligt avvaktande visavi storfavoriten Clinton; argumenterade för sina egna ståndpunkter men gick ­inte i clinch med sin rival. Vid några tillfällen när han uppfattade CNN:s frågor om den omtalade mejlservern som för påträngande tog han henne tvärtom i försvar.

Men nu hotar socialisten från Vermont att skärpa ­tonen.

- Jag och Hillary har väldigt olika uppfattning i många frågor. Vi har dessutom kommit fram till våra uppfattningar på olika sätt och vid skilda tillfällen, ­säger han till hemmatidningen Burlington Free Press.

- Väljarna i det här primärvalet har rätt få veta det.

Framför allt väntas den 74-årige senatorn framställa sig som mer villig och ­kapabel att ”ta sig an” Wall Street och reformera det korrupta systemet för finansiering av politiska kampanjer.

Troligen kommer han också ifrågasätta uppriktigheten i några av Clintons förment progressiva ställningstaganden, särskilt när det gäller miljö, invandring, pensioner och kriminalvård.

Vill driva åt vänster

Varför?

En teori är att Sanders försöker driva Clinton så långt åt vänster han kan ­innan hon formellt blir det demokratiska partiets ­presidentkandidat.

En annan att han ser ­Iowa-debatten som en sista chans att återerövra ­momentum i valrörelsen och hämta in något av det drygt 20-procentiga övertag hon åtnjuter i alla opinionsundersökningar.

I vilket fall verkar motståndaren ta den förmodade offensiven med ro.

- Hillary Clinton ser fram emot detta tillfälle att diskutera sin vision om de bästa sätten att lösa de problem som håller amerikanska ­familjer vakna om nätterna, heter det i ett uttalande från kampanjen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln