"Jag blev utsatt för sexuella övergrepp"
Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2016-03-13
Elaine Eksvärd berättar i ny bok om sin svåra uppväxt - nu vill hon hjälpa andra.
Ett gosedjur i trosan, nakna kvinnor som stönade från tv:n i mörkret bakom persiennerna.
Och sedan: en mjukglass i solen – som om ingenting hade hänt.
– Jag manipulerades till att hålla tyst. Nu har jag valt att bryta tystnaden för andra barns skull.
Elaine Eksvärd har skrivit fem böcker om retorik och syns ofta som expert i tv-soffan. Men det finns något hon aldrig tidigare pratat om.
En hemlighet hon burit med sig i alla år.
– Det har aldrig lämnat mig, jag minns varenda beröring och varenda porrfilm. För mig är det lika glasklart nu som då, säger hon när vi ses.
”Vuxna måste ha sett”
I sin bok "Medan han lever" (Forum bokförlag) berättar Elaine om hur hennes pappa kontinuerligt förgrep sig på henne. Hon berättar om känslor av skuld och skam.
Och om hur hon tidigt utvecklade ett sexuellt beteende.
– Jag tog av mig kläder på barnkalas. Jag stoppade ner gosedjur i trosorna. I efterhand tänker jag att vuxna måste ha sett att jag inte betedde mig normalt och att jag visste saker som barn inte ska veta.
Samtidigt fanns ju glimtar av det normala också, som glassen i parken, till exempel.
Det blev en dubbel verklighet.
– Barn förhåller sig till den verklighet dom får. I bland var det porrfilm, i bland något annat. Vissa saker fick jag prata om, andra saker var hemliga.
Gick i terapi och levde i celibat
Det hemliga mynnade ut i struliga tonår, sex år av terapi för sexuellt utnyttjade, panikångest och äckelkänslor inför den egna kroppen.
– Jag blev pingstvän och levde i celibat under tre år. Jag fick börja om från början och lära mig att det finns bra och hela män. Och att det inte är något fel på mig.
När Elaine, för 15 år sedan, till slut berättade för sin familj och sina nära vänner, upptäckte hon hur djupt rotat stigmat kring övergrepp är och hur stark hederskultur det finns i Sverige.
Förutom att anhöriga till hennes pappa hade svårt att ta till sig det hon berättade fick hon höra att barn som blivit utsatta för övergrepp själva riskerar att bli förövare.
– Det är en myt som många tror på trots att matematiken inte går ihop, 90 procent av alla sexualbrott begås ju av män och 90 procent av alla offer är flickor och kvinnor. Men det ledde till att jag inte vågade byta blöja på min son. Som tur är har jag en fantastisk man som hjälpte mig igenom det där. När jag till slut vågade byta den där första blöjan kände jag såklart bara moderskänslor.
”Barn lär sig vad de får säga”
Elaine hoppas att hennes bok, som släpps i morgon, leder till en öppnare dialog kring övergrepp mot barn.
Hon menar att vuxna måste börja våga se och agera.
– Om ett barn vet saker som det inte ska, eller om det har sexuella beteenden, kommer det från en vuxen från början. Det är inte så svårt att förstå. Att fråga ett barn om övergrepp går oftast inte. Barn är lojala. De lär sig vad de får säga och inte.
Problemen med sexuella övergrepp är omfattande, enligt Rädda barnen drabbas omkring tre barn i varje klass. Bara en bråkdel av förövarna döms, eftersom teknisk bevisning nästan alltid saknas.
– Förövarens bästa vän är tystnad. Det är därför vi måste lyfta fram den här frågan, hur obekväm den än är. Barns säkerhet måste alltid komma före rädslan att såra en vuxen persons heder.
”Medan han lever” är en väldigt utlämnande bok, hur tror du att den kommer att mottas?
– Jag är såklart rädd för hur folk kommer att reagera. Men samtidigt känner jag att någon måste våga prata för alla barn som befinner sig i mörkret. Övergreppen pågår varje dag, överallt. Det måste få ett slut.
”Skolan borde ta ett större ansvar”
Elaine tycker bland annat att skolan borde kunna ta ett större ansvar och att samtal kring övergrepp bör bli obligatoriska i sexualundervisningen. Integritet skulle kunna tränas redan på förskolan, menar hon - eftersom små barn då tidigt får möjlighet att lära sig att de har rätt att bestämma över sin egen kropp.
– Om jag hade vetat att ingen har rätt att röra mig är jag övertygad om att jag hade vågat berätta. Nu blev det inte så. I stället förblev övergreppen en hemlighet.
Fotnot: Elaines pappa dömdes till övervakade besök i två år och 2014 dömdes han för att ha ofredat henne. Han är inte dömd för att ha förgripit sig på henne.