Johanna, 31: ”Kroppshetsen börjar hemma”

Publicerad 2016-04-28

Glöm smala modeller – Johanna Dikert, 31, gjorde en film om att kroppshetsen startar i hemmet. Och nu har hennes film setts av nästan 800 000 personer.

– Det har rört en öm punkt, det är nästan lite tabu att prata om det, säger hon till Aftonbladet.

Johanna Dikert är journalist på den finska public service-kanalen Radio X3M. I helgen gjorde några av hennes kollegor ett reportage om ungdomar och deras relation till träning och utseende. Det fick Johanna att fundera vad hon själv kunde göra på temat – och det slutade med en film som i skrivande stund setts av nästan 800 000 personer och delats över 7 000 gånger.

”Lätt att lägga skulden på smala modeller”

I filmen sitter Johanna i en soffa och äter glass medan hon berättar om hur kroppshetsen startar i hemmet.

– Det är lätt att lägga skulden på smala modeller och kändisar, men när jag pratar med mina vänner om kroppshets så kommer alltid vad man har fått höra hemma upp. För om ens mormor slänger ur sig att man blivit lite rund om magen så visar ju det att det är viktigt för henne eftersom hon valt att säga just det, säger Johanna till Aftonbladet.

Hon tror att de kommentarer man har fått höra hemma sitter kvar i en – oavsett om man var åtta, fjorton eller tjugofem år när man fick höra dem. Dessutom snappar barn upp mycket mer från sina föräldrar än vad de kanske tror.

– När man är liten ser man inte föräldrar som komplexa människor med egna problem – det mamma och pappa gör är absolut sanning. Så om en förälder pratar om att den inte vill äta en chokladbit eftersom denne är rädd att lägga på sig förstår en femåring ganska mycket av det.

”Det är ett känsligt ämne”

När Johanna såg att klippet fått så stor spridning blev hon först väldigt förvånad.

– Jag tänkte att det väl inte är något nytt under solen att föräldrar påverkar sina barn genom hur de pratar om kropp och mat hemma. Men det har nog rört en öm punkt, det är nästan lite tabu att prata om det. Och jag är ju ganska hård i klippet och många har uppfattat mig som oresonlig.

Hon säger att den största behållningen med klippet ändå är att se hur folk pratar med varandra i kommentarerna. De taggar in sina syskon och föräldrar och ber dem att titta på klippet.

– Jag tar det som ytterligare ett bevis på att vi fortfarande behöver prata om hur vi pratar om kroppen. Kroppsuppfattning, kroppshets och ätstörningar är alla komplexa frågor och mycket får man från samhällets ideal – men grundtryggheten och verktygen att handskas med pressen får man hemifrån. Om man har en sund relation till sin kropp kan man lättare hantera den yttre pressen som ändå inte går att undvika.

Följ ämnen i artikeln