Polisen: ”Vi har haft listor förr”

Publicerad 2013-09-24

På dagens presskonferens bekräftar Skånepolisen att det på 1980- och 1990-talen fanns tidigare listor med romer - och att dessa förbjudits. .

I de listor om Dagens Nyheter tagit del av finns uppgifter om barn.

– Vi kommer att diskutera när det är lämpligt att lägga in barn i registren, sa Petra Stenkula, biträdade chef för länskriminalen i Skåne.

På tisdagseftermiddagen håller även Beatrice Ask presskonferens. Följ den på Aftonbladet.se.

Petra Stenkula berättade att polisen har hittat två filer som de har identifierat som stämmer in på nyhetsrapporteringen om att tusentals människor registrerats hos polisen.

Den sista personuppgiften lades till 2012.

”Diskutera lämpligheten”

Men polisen bekräftade att det redan på 1980- och 1990-talen fanns listor med romer inom polisen. Men att de förbjudits.

Polisen har inrett ett arbete med att se över sina rutiner vid uppgiftsinsamling. Och framförallt då det gäller uppgifter som rör barn. På dagens presskonferens sa polisen att de har svårt att se varför små barn, äldre och döda finns med i liknande uppgiftsregister.

– Vi kommer att diskutera när det är lämpligt att lägga in barn i registren, sa Petra Stenkula.

”Kan inte kommentera”

De listor som polisen har identifierat skapades för att förhindra brott i en ort i Mellanskåne. Men varför människor från andra orter som Västerås eller Göteborg finns med i listorna kan polisen inte svara på.

På frågan om att de senaste registren skapades 2005 svarar Petra Stenkula att hon inte har kännedom om dem.

– Jag kan inte kommentera det, sade hon på presskonferensen.