Sara, 2, finns i polisens register

Uppdaterad 2016-06-10 | Publicerad 2013-09-23

Mamman Sandra: "Det finns inga ord"

Syskonen Sara, 2, Miranda, 3, och Adriano, 6, finns alla i polisens register för att de är romer.

– Det är obehagligt. Vågar man lämna dem på dagis? Det känns som Hitler: att de vill ha bort oss, säger deras mamma Sandra Håkansson, 22, till Aftonbladet.

Dagens Nyheter avslöjade i dag att Skånepolisen registrerat drygt 4 000 romer i Sverige, många av dem små barn.

Nu känner sig många romer förföljda och flera drar paralleller till Nazityskland.

För några dagar sedan kontaktade DN familjen Håkansson i Skarpnäck söder om Stockholm, som alla finns i registret. Minstingen i syskonskaran, Sara, är en av 52 tvååringar som finns i datamappen "Kringresande", angivna med personnummer, adress och släktband.

Även resten av familjen är kartlagd.

"Repris på Hitler"

Mamman Sandra Håkansson, 22, beskriver för Aftonbladet att hon chockades av beskedet.

– Det är helt sjukt, det finns inte ord. Det är så obehagligt att barnen finns med. Förföljer de dem, eller? Man vill veta vad polisen vill med det här. Vågar man lämna dem på dagis? Det är läskigt och obehagligt, som Hitler, att de vill ha bort oss, säger hon.

Hennes pappa, barnens morfar Marcello Demeter, 43, tillägger:

– Det är fruktansvärt. Det är en repris på Hitler. Tur att reportern på Dagens Nyheter, Niklas Orrenius, drog fram det här så att det kan bli ett stopp.

Många romer oroliga

Många upprörda och oroliga romska läsare hör av sig till Aftonbladet, osäkra på om de finns i registret eller inte. En av dem är Lejdi Horvath, 24. Hon bor med sin man och två barn, Leontina, 7, och Lea, 1, i Malmö där hon jobbar som telefonförsäljare.

– Jag har aldrig varit med om diskriminering tidigare, för det syns inte på oss. Vi som jobbar och lever som vilka svenskar som helst och så registrerar de till och med barnen. Det här är verkligen kränkande. Jag blev väldigt besviken och mår jättedåligt av det här, säger hon och fortsätter:

– Det är klart man tänker på barnens framtid. Kommer det här försvåra för dem, bara för att de är romer?

"Få bort sjukdomen"

En fyrabarnspappa ringer och säger att han vill kräva skadestånd om familjen omfattas av datafilen.

– Hur kan de göra så här? De särbehandlar oss. Det är som i krig.

Abedin Denaj, 26, från Gävle berättar att han tagit väldigt illa vid sig av nyheten.

– Vad får polisen ut av det här? Jag tänkte direkt på judarna. Det här är samma metod som Hitler använde. Jag känner mig väldigt kränkt, men det är bra att det kommit upp till ytan. Folk måste få koll på den här sjukdomen för att få bort den.

Erlander registrerade "tattare"

Gustav Demetri-Friberg, 42, är ordförande för Zigenska kulturhistoriska föreningen och var tidigare intendent på Etnografiska museet under utställning "Den romska förintelsen".

– Vi försöker bygga broar och visa vilka vi är, varför vi är som vi är och vad som hänt. Vi pratar om hur vi blivit skadade som grupp på grund av vad myndigheterna gjort mot oss under 1900-talet.

Han tar upp att registreringen går i linje med 1942 års registrering av ”tattare” på initiativ från socialminister Gustav Möller och dåvarande statssekreterare – blivande statsministern – Tage Erlander (S). Enligt en dåtida tidningsartikel var målet att lägga en grund för radikala åtgärder mot detta "bottenskikt i den svenska folkmassan”.

Polisanmäler polisen

Demetri-Friberg har nu gjort en polisanmälan mot polisen i Lund.

– Många av de äldre i vår grupp har svårt att lita på myndigheterna och det är vad vi i föreningen försökt jobba emot och bygga upp ett förtroende. Men det har raseras totalt nu. All misstro mot svenska myndigheter, har visat sig vara riktig. Nu undrar man: är det samma sak med sjukhusen och andra institutioner? Det är många av oss som misstänker det, säger han.

– Samtidigt är vi svenskare än många svenskar. Min familj har bott i Sverige sedan 150 år tillbaka.

Flera av dem som hört av sig undrar över om de själva finns listade, och hur de i så fall kan få reda på det. Aftonbladet uppmanar alla med frågor kring registret att vända sig till ansvariga tillsynsmyndigheten Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden.

Följ ämnen i artikeln