Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Alliansen höll presskonferens – på Clas Ohlson

Publicerad 2013-09-09

GÖTEBORG. Ett nytt lärlingssystem, sänkta arbetsgivaravgifter och sänkt a-kassa ska ge fler unga jobb.

Regeringen satsar 3,1 miljarder kronor under 2014 på de olika projekten.

– Det viktiga är att få det första jobbet. Att vi inte haft lärlingssystem i Sverige har ungdomar lidit för, säger Jan Björklund (FP).

Alliansens fyra partiledare, Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C) och Göran Hägglund (KD), presenterade under en pressträff i Göteborg i dag en rad åtgärder för att få bukt med arbetslösheten för unga.

– Det väntar ett stort generationsskifte på arbetsmarknaden. Vi tror därför att det här kommer väl i tiden, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Regeringens förslag ingår i budgetpropositionen för 2014, och innebär bland annat en sänkning av arbetsgivareavgiften för den som anställer en person som är under 23 år gammal. Den avgiften ligger framöver på 10,21 procent. Däremot tas den tidigare halveringen bort för anställda som är 25 år och äldre.

– Så dags är man redan inne på arbetsmarknaden. Det är de yngre som har det tuffast att ta sig in, säger Annie Lööf (C).

Det andra projektet som regeringen presenterade i dag handlar om YA-jobb, även kallat lärlingsjobb.

– Att få det första jobbet, det är det som är så viktigt. Har man väl haft det är det lättare att gå vidare med erfarenhet och cv, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Satsningen kostar 2,1 miljarder kronor och ska enligt planen underlätta steget från utbildning till arbete. Enligt regeringen minskar arbetsgivarens kostnad för att anställa en ung person med mer än 10 000 kronor i månaden och ska på kort sikt ge 5-10 000 nya jobb.

Är alla överens om det här?

– Ja, vi är väldigt glada nu att både fackförbund och näringslivet har ställt upp och tecknat avtal på det här så att hela industri-, handels- och vård och omsorgssektorn är med, säger Jan Björklund.

Alliansen har tidigare kritiserats av oppositionen för den här typen av möten och budgetförslag, och enbart sagts vara pr-jippon. Kommentar till det?

– De är mest avundsjuka. Vi tycker det är viktigt att berätta för svenska folket om de åtgärder som regeringen tänker vidta för att möta viktiga samhällsproblem. Det tycker vi är en skyldighet vi har som regering.