Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

"Svårt att säga hur länge dödläget fortsätter"

Publicerad 2013-07-27

Ännu en blodig natt med tiotals, kanske hundratals döda i Egypten.

Och ingen lösning i sikte.

– Jag hoppas ändå att de hittar en väg ut ur krisen snart. Både militären och brödraskapet har ett intresse av det, säger Per Jönsson, Mellanösternexpert

Under den senaste veckan trappades ordkriget ytterligare upp i Egypten.

– Gripandet av Mursi är värre än om Kaba, islams viktigaste helgedom, hade blivit förstörd.

Så sa Mohammad Badie, ledare för Muslimska Brödraskpet.

Uppmaningen: Ge er ut på gatorna

Generalen Sisi, som avsatte presidenten Mursi, ville ha egyptiernas mandat "för att konfrontera våld och terrorism". Både han och Muslimska brödraskapet uppmanade sina anhängare att ge sig ut på gatorna i går.

Facit: tiotals, kanske hundratals döda främst i Kairo och Alexandria. Hur många vet ingen, räkningen pågår fortfarande på lördagen.

– Båda dessa uttalanden är oerhört starka och svåra att backa ifrån. Det kan utvecklas mycket illa, tror Per Jönsson, Mellanösternexpert vid Utrikespolitiska institutet.

Han vågar inte sia om utgången, men han tror fortfarande att parterna kan enas om en kompromiss.

– President Mursi har varit en halvfigur inom brödraskapet. Han kan komma att offras. Både armén och militären har mycket att förlora på att konflikten fortsätter, säger Per Jönsson.

”Armén vill splittra brödraskapet”

En annan Mellanösternexpert, Abdulhadi Khalaf, sociolog vid Lunds universitet, är inne på samma spår. Han pekar på att armén, men även brödraskapet har starka ekonomiska intressen att värna om.

– Det troliga är att armén försöker splittra brödraskapet genom att erbjuda några av dem platsen i en samlingsregering i utbyte mot att de släpper Mursi. Problemet är att båda sidorna kan räkna med stöd från miljontals människor vilket riskerar att förlänga dödläget, säger Abdulhadi Khalaf.

Att den avsatte presidenten Mursi numera anklagas för samröre med Hamas är ett sätt för armén att ha ett giltigt skäl att hålla honom inspärrad.

– FN:s generalsekreterare har krävt att han ska släppas. De inser att de inte kan hålla honom inlåst utan giltigt skäl på grund av omvärldens påtryckningar.